Reflecteren op jezelf: zo doe ik dat (en zo kan jij dat doen)

Het artikel van vandaag heeft een wat persoonlijkere insteek dan normaal. Het gaat over reflecteren op jezelf en persoonlijke ontwikkeling, iets waar ik op dit moment best bewust mee bezig ben. Ik laat je zien hoe ik dat doe en ik wil jou graag helpen als jij hier ook mee aan de slag wil gaan!

Bewustwording en sturen

Eigenlijk plaats ik hier op mijn blog niet zo vaak artikelen die zo’n persoonlijke insteek hebben als deze. En dat terwijl ik in mijn dagelijks leven best veel bezig ben met datgene waar ik vandaag over schrijf: persoonlijke ontwikkeling en zelfreflectie.

Hoewel ik mezelf totaal niet als een expert op het gebied van zelfreflectie beschouw, vind ik het heel erg leuk om me regelmatig eens bewust te worden van waar ik allemaal mee bezig ben. Waar ik mee bezig ben in mijn dagelijks leven, maar ook in mijn hoofd. En om te kijken of ik blij ben met hoe alles nu gaat of niet. En of, en hoe, ik dingen wil veranderen.

Op deze manier heb ik het idee dat ik mijn drukke leven niet zomaar over me heen laat komen, maar ik zelf ook op tijd hier en daar wat bij kan sturen. Ik word me bewuster van hoe ik mijn leven in wil vullen.

Handige methode voor zelfreflectie

Laatst kletste ik wat met een vriendin van me, die me vertelde over een toffe methode voor reflecteren op jezelf. Ik ben er zelf mee aan de slag gegaan en het bevalt me zo goed dat ik er wat over wil delen!

De methode is gebaseerd op het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. In de methode staan de twee begrippen ‘rollen’ en ‘doelen’ centraal. Hieronder zal ik kort uitleggen hoe de methode in elkaar steekt en ik zal wat voorbeelden geven uit mijn eigen leven!

Zo werkt het 

Rollen

Iedereen vervult bepaalde rollen in zijn of haar leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jijzelf als student, als vriend, als zus of broer, als werknemer, lid van een studentenvereniging enzovoort. Zet voor jezelf eens op een rijtje welke rollen jij allemaal vervult op dit moment.

Ik zette deze rollen voor mezelf op een rij (of eigenlijk: de domeinen waarbinnen ik rollen vervul):

 • Vrienden
 • Familie
 • Studie
 • Studentenvereniging
 • Ikzelf
 • Geloof
 • Liefde
 • Werk

Reflecteren

Bekijk nu per rol hoe het er op dit moment mee voor staat. Waar besteed je wel en geen aandacht aan binnen de rollen? Hoe zijn de relaties met anderen binnen de rollen? Besteed je veel of weinig tijd aan jouw positie binnen de rollen? Probeer nog niet te veel oordelen over jouw vervulling van je rol te benoemen, maar alleen de huidige situatie te omschrijven. Schrijf dit op als je dat fijn vindt, maar er alleen over nadenken is ook prima.

Dan de volgende vraag: ben je tevreden met hoe je je rollen invult? Ben je blij met je tijdsverdeling? Besteed je voldoende tijd aan de mensen en activiteiten die je echt belangrijk vindt? Zou je graag dingen anders zien in de komende tijd?

Doelen stellen

Nu je zo hebt gereflecteerd op de verschillende rollen die jij vervult binnen je leven én je erover hebt nagedacht of en hoe je het anders zou willen hebben, kan je aan de slag gaan met het stellen van doelen.

Focus je per maand op 1 of 2 rollen die aandacht verdienen en/of waarin je graag verandering zou zien van de invulling ervan. Stel concrete doelen en actiepunten op waar je je de komende maand mee bezig kan houden. Door het per maand te houden bij 1 of 2 rollen, blijft het behalen van je doelen veel realistischer en hoef je niet meteen álles te veranderen wat je zou willen veranderen.

Tip: sparren met een buddy!

Als je eenmaal je rollen hebt bekeken en eventueel al doelen hebt gesteld, is het superfijn om hier over te sparren met een goede vriend of vriendin! Vertel elkaar over wat er in je leven gaande is, wat je graag anders zou zien en wat je doelen zijn. Neem hier de tijd voor en durf elkaar te bevragen.

Door hierover te praten met iemand anders, kan je elkaar helpen. Je houd elkaar scherp, helpt elkaar met het opstellen van passende doelen en je hoort ook iemand anders zijn visie. Dat is tof!

Een voorbeeld uit mijn leven

Misschien dat dit je allemaal heel abstract in de oren klinkt. En dat is begrijpelijk, het klinkt een beetje als een theoretisch verhaal. Maar omdat ik hier zelf laatst mee bezig ben geweest kan ik je natuurlijk een voorbeeld geven uit mijn leven!

Laten we even mijn rol binnen het domein ‘vrienden’ nemen. Ik ben in het afgelopen jaar gaan studeren, ik ben lid geworden van een studentenvereniging en ik ben op kamers gaan wonen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik op dit moment best veel verschillende vriendengroepen heb.

Bij het reflecteren op mijn rol binnen het domein ‘vrienden’, heb ik alle vriendengroepen op een rijtje gezet. Ik heb gekeken hoeveel tijd ik aan welke vriendengroep besteed en welke vrienden écht veel voor me betekenen. In wie ik wel of niet nog veel meer zou willen investeren.

Daarna heb ik voor de komende maand concrete doelen en actiepunten opgesteld. Zo wil ik voor een bepaalde vriendin er deze maand echt bewust moeite voor gaan doen om regelmatig af te spreken. Ik wil deze maand naar de donderdagborrel van mijn dispuut en één op één afspreken met mensen van mijn dispuut. Ik wil deze maand samen koken met een studievriendin. En ga zo nog maar even door.

Let’s go!

Ik vind het zelf ontzettend fijn om op deze manier wat bewuster te worden van hoe ik leef én er lekker over te sparren met iemand anders. De methode die ik in dit artikel aan je laat zien is niet een hele ‘officiële’ methode, maar het is een manier die ik fijn vind. Alle credits ervoor gaan naar Daniëlle en naar Stephen Covey. Ik hoop dat jij er ook wat aan gaat hebben!

Ben jij veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en reflecteren op jezelf? En zo ja, op welke manier?

Liefs Anniek

4 reacties

 • Reply
  Suzanne
  8 september, 2017 at 07:13

  Reflecteren is zo ontzettend belangrijk, al kan het ook pittig zijn. Hele goede post!

 • Reply
  Lenneke
  8 september, 2017 at 08:39

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik loop bij een psycholoog waar ik heel veel leer en waar ik mezelf ontwikkel. Heel interessant en goed om te doen. Word er oprecht een mooier mens van.

 • Reply
  Marlies
  8 september, 2017 at 14:29

  Wauw, wat een mooie blog! Tof dat je hier mee bezig bent!

 • Reply
  Marieke | Bluebell Forest
  10 september, 2017 at 13:54

  Wat een leuk artikel! Mijn docenten op school houden echt niet op over dat boek haha, ik moet het echt eens gaan lezen…

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.