Running update: ik heb het gehaald!!

nike free run 5.0

Bij wijze van spreke zou niet mijn schooltas aan de vlaggenstok gehangen hoeven worden, maar wel mijn hardloopschoenen! Na 10 weken hard trainen heb ik mijn hardloopprogramma afgerond, en kan ik meer dan een half uur achter elkaar rennen. Lees verder voor mijn ervaringen en tips!

Het begin

Je kent het wel: het is 1 januari, en iedereen stroomt over van de goede voornemens. Misschien een beetje cliché, maar ook ik had tenminste 1 ding waar ik dit jaar écht mee wilde beginnen: hardlopen! Een half jaar geleden was ik gestopt met turnen, en om helemaal niks aan sport te doen was ook niet echt wat voor mij.

Voor de verandering ging ik nu ook eens echt aan de slag met mijn goede voornemen, en een paar maanden later kwam ik helemaal happy de Footlocker uit, met een grote tas in mijn hand. In die tas zaten mijn allereerste hardloopschoenen ooit. Nu kon ik echt beginnen!

Van 0 tot nu

Oké, hardloopschoenen: check! Hardloopkleding: check! Motivatie: check! Alles had ik, behalve de kennis om te weten hoe ik het beste kon beginnen… Op internet had ik een trainingsschema gevonden, waarbij je het lopen heel langzaam opbouwde door het af te wisselen met wandelen. Op zich een prima schema, maar toch hield ik door dit schema niet de motivatie vast om 3 keer per week te blijven hardlopen.

Toen las ik op de site van Dagmar de tip om op internet de tracks van rennenmetevy te downloaden. Ik heb hier al eens eerder over geschreven, maar met dit trainingsprogramma waarvan je de tracks op je telefoon zet, leer je om in tien weken van 0 minuten achter elkaar hardlopen, naar 30 minuten aan stuk door te gaan. En ja, dit is speciaal voor beginners bedoeld, je hoeft hier dus helemaal geen conditie en/of hardloopervaring voor te hebben!

Ook ik begon helemaal bij 0. Na een half jaar niet tot nauwelijks gesport te hebben had ik een conditie van niks, en daar wilde ik graag aan werken. Nu, een paar maanden later, kan ik een heel eind hardlopen, waar ik ontzettend blij mee ben, en waar ik toch ook wel een beetje trots op ben.

keep running

Hoe hield ik het vol?

Bij het trainingsprogramma van rennenmetevy is het een must om óm de dag hard te lopen, wat neerkomt op zo’n 3 keer per week. Best een grote omslag als je daarvoor bijna niets aan sport hebt gedaan. In het begin moest ik mezelf dan ook regelmatig over die denkbeeldige streep trekken om mijn running shoes aan te doen, en te beginnen.

Wat bij mij heel erg heeft geholpen is om mijn doel steeds weer voor ogen te houden. Mijn doel was om 30 minuten achter elkaar te kunnen hardlopen, en eerlijk: in het begin kon ik het me bijna niet voorstellen dat ik dat al na 10 weken zou kunnen. Toch bleef ik tegen mezelf zeggen: je wilt dit, je wilt dit echt, dus ga er aan werken! Zonder er iets voor te doen ga je dat doel niet halen!

Zo heb ik mezelf de eerste paar weken telkens weer uit bed gesleept, tot het hardlopen na een poosje zo’n gewoonte werd, dat ik mijn best niet meer hoefde te doen om die schoenen aan te trekken. Nadat ik het eenmaal een paar weken had volgehouden vond ik het helemaal niet meer erg om te lopen, ik vond het juist fijn! Het is dus vooral een kwestie van eventjes de tanden op elkaar zetten.

Effecten

Naast dat het gewoon een kick geeft dat ik zo ver kan rennen, merk ik ook aan mijn lichaam dat ik nu zoveel sport. De eerste keer dat ik merkte dat mijn conditie heel erg vooruit is gegaan, was toen ik moest rennen voor de trein. Voorheen zat ik daarna als een hijgend paard in de trein, terwijl ik nu zelfs nauwelijks een verhoging van mijn hartslag voelde! Naast dat mijn conditie beter is geworden:

– Voel ik me fit
– Zit ik lekkerder in mijn vel
– Zijn mijn benen wat gespierder geworden

En nu?

Nu ik deze trainingsperiode heb afgerond ben ik niet van plan om op mijn gat te blijven zitten. Ik ga gauw de nieuwe trainingstracks van rennenmetevy downloaden, waarmee ik leer om 10 km hard te lopen!

Ik daag jou uit om ook te gaan beginnen! Het is dan nog geen 1 januari, maar voor goede voornemens is het nooit te laat of te vroeg! Of doe jij al aan een sport? Let me know!

Liefs Anniek

 

21 reacties

 • Reply
  Bianca
  17 augustus, 2014 at 05:12

  Wat super gaaf! Ik ga misschien de uitdaging over een tijdje ook aan… x

 • Reply
  Anne
  17 augustus, 2014 at 06:45

  Wauw. Knap van je! En je hebt gelijk. Je moet het zelf doen. Heel motiverend om te lezen. Ik ga vanmiddag maar weer eens lekker rennen. Keep up te good work!

  • Reply
   Anniek
   17 augustus, 2014 at 10:07

   Yes, you go girl!

 • Reply
  Irma
  17 augustus, 2014 at 07:35

  Wat super goed hé, gaaf! En groot gelijk dat je er trots op bent, je hebt er alle reden toe! :)

 • Reply
  Anna
  17 augustus, 2014 at 08:02

  Wat goed zeg! Gefeliciteerd! Zelf volg ik ook dit programma en ben net aan week 8 begonnen. Ook begonnen met 0 conditie. Voelt goed!

 • Reply
  Sandra
  17 augustus, 2014 at 08:56

  Leuk om jouw ervaring te lezen! Ik ben begin juni gestart mer Evy, maar kreeg na een maand last van mijn knie. Even niet gelopen en nu op advies om de twee dagen hardlopen in plaats van om de dag. Dat helpt! Ik ben nu precies op de helft en ben ook helemaal om. Ik die hardlopen liever doodzweeg. Daarnaast zwem ik nog één keer per week fanatiek, dus ik beweeg meer dan voldoende!

  • Reply
   Anniek
   17 augustus, 2014 at 09:55

   Goed bezig zeg! Soms is het misschien met een omweggetje, maar uiteindelijk kom je er wel!

 • Reply
  Eline
  17 augustus, 2014 at 09:13

  Super goed dat je het gehaald hebt!

 • Reply
  Linda
  17 augustus, 2014 at 09:16

  Goed bezig! Ik motiveer mijzelf door me in te schrijven voor een wedstrijd. Dan moet ik namelijk trainen. Hardlopen is verslavend, vind je niet?

  • Reply
   Anniek
   17 augustus, 2014 at 10:06

   Hardlopen is zeker verslavend ja! De eerste paar trainingen moest ik mezelf echt dwingen om te gaan, maar nu vind ik het heerlijk, en kan ik bijna niet meer zonder! Wie weet dat ik ook ooit nog wel een wedstrijd ga doen :)

 • Reply
  Sylvana
  17 augustus, 2014 at 10:43

  Wauw, wat een prestatie! Mag je zeker trots op zijn :).

 • Reply
  Kim
  17 augustus, 2014 at 12:20

  Goed gedaan! Ik doe maandag les 30 en dan ben ik ook klaar met Evy! Had zelf ook echt niet verwacht dat ik het zou kunnen en ging halen. Ik had echt een conditie van niks..

 • Reply
  Chahrazad
  17 augustus, 2014 at 12:31

  Wat super goed. Op naar de 10km.

 • Reply
  Hillene
  17 augustus, 2014 at 12:47

  Wauw, super goed! Ik heb echt respect voor je (: Ik houd zelf ook heel erg van hardlopen, maar ik kan er soms gewoon de tijd en motivatie niet voor vinden.. Echt balen, want dan lig ik er weer een tijdje uit en zo kom je niet bij je doel! Maar ik ga gewoon door en kom vast ook een keer bij de 5 km (:

 • Reply
  Laura - Lulufashion.nl♡
  17 augustus, 2014 at 13:53

  Wat knap! Ik zou dat ook wel willlen een half uur achter elkaar, misschien dat ik ook maar om de dag ga rennen! handig artikel en succes met de 10 km! Liefs,

 • Reply
  Anna
  17 augustus, 2014 at 14:57

  Wauw, wat goed! Ik heb echt geen motivatie voor zulke dingen hihi. X

 • Reply
  Monica
  17 augustus, 2014 at 19:11

  Leuk om te lezen dat je er echt plezier in hebt :)! Zelf doe ik al ongeveer 10 jaar aan judo en daarnaast train ik ook nog voor de dam tot damloop.

 • Reply
  Donna Luisa
  17 augustus, 2014 at 21:35

  Wat goed van je! Leuk om te lezen hoe je dit hebt bereikt (als beginner zijnde), want ik wil ook al een tijd gaan hardlopen maar aangezien ik ook al even niets aan sport heb gedaan had ik nog geen moed gevonden om te gaan beginnen. Ik ga die app ook maar downloaden! x

 • Reply
  Arjanne -A&A-
  20 augustus, 2014 at 12:23

  Een halfuurtje geledrn liep ik aflevering 16 van dit programma! Ik vind het ook fijn en hoop na afloop net zo blij te zijn als jou! Ik weet dat het best zwaar is, dus gefeliciteerd!!

  • Reply
   Anniek
   20 augustus, 2014 at 15:31

   Dankjewel, en goed bezig meid! Keep going!

 • Reply
  Ines
  22 augustus, 2014 at 18:51

  Super! Ik moet dringend nog eens beginnen, ik heb een tijdje met een blessure gezeten en door de festivalzomer is het er ook niet echt van gekomen om te gaan lopen :(

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.