'Shoes' in de Kunsthal - GlowofbeautyGlowofbeauty

26 februari 2014

Een week geleden begon ik samen met mijn moeder vol goede moed een treinreis naar Rotterdam, die iets langer duurde dan verwacht. (you know what i mean, NS…) Voor de eerste keer in mijn leven ging ik naar Rotterdam, en niet alleen om Rotterdam eens te verkennen, maar vooral om naar de tentoonstelling ‘Shoes’ in de Kunsthal te gaan!

DSC07306

Op 1 Februari openden de deuren van hal 1 zich in de Kunsthal om ons, vrouwen, verreweg de grootste liefhebbers van schoenen, toe te laten tot een enorme collectie schoenen uit de afgelopen eeuw. De meest verschillende soorten schoenen vanuit 1900 tot aan nu worden hier aan ons getoond, maar ze hebben één ding gemeen: (bijna) allemaal zijn ze voorzien van hakken. Laag en hoog, groot en verschrikkelijk dun en smal, het is er allemaal te zien.

Mijn interesse voor deze tentoonstelling werd gewekt door een stuk die ik in de krant had zien staan. Hierin werd de tentoonstelling aangekondigd, en ondanks dat ik niet een enorme liefhebber van musea ben leek dit me toch wel erg interessant. Ik bedoel, welke vrouw houd er nou weer niet van schoenen?!

14 Vivienne Westwood, Court shoes, 1993 © 2013 Bata Shoe Museum, Toronto, Canada

Vorige week, tijdens mijn voorjaarsvakantie, heb ik dus een bezoekje aan de Kunsthal gemaakt, en ik vond het een erg leuke tentoonstelling! Je krijgt echt de meest uiteenlopende soorten schoenen te zien. Prachtige, maar wel een beetje dof geworden, bruidsschoentjes uit de jaren 20, prachtige klassiekers van Chanel en Jimmy Choo, de welbekende ‘kromme’ hakken van MiuMiu en echt nog véél meer. Het lijkt me leuk om jullie mee te nemen in de enorme schoenenwereld die zich afspeelt binnen de muren van de Kunsthal.

Ik heb een heleboel foto’s genomen die ik graag met jullie wil delen, zodat je een goed beeld krijgt van de tentoonstelling en ik je misschien wel kan enthousiasmeren om ook de Kunsthal te bezoeken! Ik zal jullie hieronder een deel van de enorme schoenencollectie laten zien. Ik kan jullie helaas niet het verhaal erachter vertellen en door wie het ontworpen is, omdat ik de schoenengids aan het eind van ons bezoek weer heb teruggegeven. Maar laat je fantasie lopen en doe inspiratie op!

P1030494

Daar is ‘tie dan, de Kunsthal!

restaurantje kunsthal

Eenmaal binnengekomen kwam je als eerste terecht in een restaurantje waar je wat lekkers kon eten, en bij de balie waar de kaartjes verkocht werden.

tentoonstellingen kunsthal

Er waren naast de tentoonstelling ‘Shoes’ nog een aantal andere tentoonstellingen, waaronder één over de tweede wereldoorlog en één over de beroemde stoffenontwerpen van Marimekko. Deze zijn ook leuk om eens een kijkje in te nemen!

shoes kunsthal

Binnenkomst in hal 1, waar de tentoonstelling was.

Kunsthal shoes

Hier zie je een klein projectje van de Kunsthal over hedendaagse schoenen. Er werden allemaal foto’s van allerlei aparte schoenen gemaakt die ze overdag tegenkwamen, en ook interviewden ze die mensen wat een boel mooie verhalen opleverde.

schoenen tentoonstelling kunsthal

Laten we beginnen met de enorme collectie! Ik heb een heel aantal foto’s geschoten (dit zijn nog láng niet alle schoenen van de tentoonstelling) en ik zou zeggen, veel kijkplezier!

schoenen zonder hak kunsthal

De tentoonstelling begon met deze ónmogelijke schoenen, kan je dit hakken noemen?

Tentoonstelling shoes kunsthal

schoenen plateau kunsthal

Stenen plateau met ik denk wel 100 verschillende schoenen.

kleurige schoen

yves saint laurent kunsthal

verticale hak kunsthal

Wat opviel bij de collectie is dat er heel erg veel schoenen voor hele kleine en smalle voetjes bij waren. Nu dacht ik dat zo klein mogelijke voeten hebben alleen in China populair is, maar ook in Nederland waren rond de jaren 20 hele kleine voetjes erg populair onder de vrouwen.

versierde muiltjes

zwarte laarsjes

ouderwetse hakken

gladiatior sandaal

schoenententoonstelling kunsthal

Dit was een ander deel van de zaal, waar de schoenen los per paar opgesteld stonden. Spotten jullie de goud/zwarte laarsjes van MiuMiu al? ;)

gouden schoenen

klassieke rode hakken

Dit vond ik echt de mooiste schoenen uit de hele collectie, prachtige rode klassieke pumps!

prachtige laarsjes slangenprint

schoenen wolkenkrabber

Er zaten zo veel originele ontwerpen bij, hoeveel creativiteit kan een mens hebben?! Hier zie je een wolkenkrabber als hak, zo grappig!

tentoonstelling schoenen kunsthal

stevige hakken slangenprint

transparante schoenen

Ik kan me niet voorstellen dat dit gemaakt is om aan te trekken…

versierde plateauzool hakken

manolo blahnik

WAUW. In 1 woord wauw!

moderne hakken

manolo blahnik kunsthal

Ik ben erachter gekomen dat ik toch wel een redelijke fan ben van de ontwerpen van Manolo Blahnik!

mooie simpele hakken uitgesneden

ondraagbare hakken

Ehm, hoe dan?

glamoures klompen

aparte hakken

Dit is wel een hele letterlijke opvatting van een blokhak, haha :)

klassieke hakken louboutin

Real Louboutins met een mooie rode zool!

Gekke schoenen

james bond schoenen

Deze hakken waren van een bepaalde ontwerper die zich had laten inspireren door James Bond, leuk!

klomp sandaal schoenen

laarzen van vroeger kunsthal

schoenen wereldbol

stenen plateau schoenen

De tentoonstelling was opgebouwd uit een paar verschillende onderdelen. Er waren een aantal stenen plateaus waar een heleboel exemplaren waren uitgestald, je had verschillende wat donkerdere zaaltjes en langs de randen stonden nog een soort muurtjes waarop allerlei soorten schoenen tentoongesteld stonden.

Wat ik zo leuk vond aan de tentoonstelling was dat er echt heel erg veel verschillende schoenen te zien waren. Het waren niet alleen maar schoenen van vroeger, maar ook mooie paren die pas vorig jaar zijn uitgekomen. Ook was er bij sommige schoenen heel veel herkenning, zo herkende ik meteen de gouden laarsjes van MiuMiu met hun gekromde hak. En doordat al die schoenen uit verschillende tijden kwamen kan je ook duidelijk de veranderingen qua stijl zien. De stijl in 1900 was bijvoorbeeld weer heel anders dan in 1950, maar soms zag je ook stijlen van vroeger weer terugkomen in latere ontwerpen.

Ik kan deze tentoonstelling zeker aanraden! Het is leuk dat er zoveel verschillende soorten schoenen zijn, exemplaren waarvan je echt denkt: ‘Hoe krijg je die ooit alleen nog maar aan?!’ en paren die je zelf ook wel in je schoenenkast zou willen hebben staan. De tentoonstelling is ook goed te combineren met de andere tentoonstellingen in de kunsthal. De tentoonstelling ‘Shoes’ is tot en met 11 mei 2014 te zien in de Kunsthal.

Heb jij de enorme collectie schoenen in de Kunsthal al bewonderd?

Liefs Anniek

 

 

7 comments on “‘Shoes’ in de Kunsthal”

  emily
  26 februari, 2014

  Weet je misschien hoeveel een kaartje kost?
  Leuk verslag!
  X Emily


  26 februari, 2014

  Wauw wat een leuke tentoonstelling, interessant, maar ook bizar om te zien wat voor verschillende soorten hakken er wel niet allemaal zijn(geweest). Leuk dat je ons meenam naar de tentoonstelling aan de hand van foto’s! Liefs


  26 februari, 2014

  Wauw, wat leuk, maar ook bizar, om te zien hoeveel verschillende hakken/schoenen er zijn (geweest). Leuk dat je ons meenam naar de tentoonstelling aan de hand van mooie foto’s! Liefs


  26 februari, 2014

  Hi! Wij hebben je in het artikel van vandaag genomineerd voor de Liebster Award, als je het leuk vind om mee te doen kun je op onze blog kijken voor de vragen! Xoxo Mayla’s


  emily
  26 februari, 2014

  Leuk veslag! Lijkt me leuk om hierheen tr gaan. Weetje misschien hoeveel een kaartje kost?
  X Emily


  27 februari, 2014

  Wat leuk dat je hierheen bent gegaan. Leuk verslag heb je gemaakt. Heb je Marimekko ook gezien?

  Anniek
  27 februari, 2014

  Ik kwam er net achter dat dat artikel in het ND over de kunsthal door jou gemaakt was! Heel leuk artikel was het, naar aanleiding daarvan ben ik er ook heen geweest! :) Ik ben ook bij Marimekko geweest ja, ook leuk om te zien, en ik ben ook nog even door de 2e wereldoorlog-tentoonstelling gelopen.