Vorig jaar duurde de winter ontzettend lang, veel te lang wat mij betreft. Ik ben echt totaal geen winterpersoon, doe mij met de lente met haar lekkere voorjaarszonnetje! Gelukkig is het dit jaar niet ‘echt’ winter geweest, wat ik persoonlijk niet zo erg vindt, hoe eerder de lente komt hoe beter! Voor de nodige vitamine D die ik in de winter mis zou lopen hoef ik dit projectje dus ook niet te doen, maar een beetje experimenteren kan geen kwaad! Kijk je mee naar ‘het project’, die overigens ook heel erg makkelijk zelf te doen is?
Laatst kwam mijn moeder thuis met een bruin, papieren zakje, en in dat zakje zaten allemaal verschillende zaadjes. Nu houdt mijn moeder nou eenmaal van tuinieren, dus ik dacht dat het wel weer een nieuw soort bloemenzaad zou zijn dat ze in haar voorjaarsenthousiasme had gekocht. Maar nee, dit keer was het iets anders, de zaadjes waren namelijk bedoeld om kiemen mee te kweken!
Wat? Kiemen? Inderdaad, kiemen. Kiemen zijn hele kleine plantjes die heel gemakkelijk thuis te kweken zijn. Binnen een paar dagen heb je je eigen kiemen die je aan heel veel dingen toe kan voegen. Kiemen zitten boordevol gezonde stoffen zoals anti-oxidanten en ook versterken ze je spijsvertering en je immuunsysteem. Nu ben ik niet heel erg gericht op het verbeteren van mijn spijsvertering of mijn immuunsysteem of zo, voor mijn gevoel is daar bij mij niets mis mee :) Wel zijn deze kiemplantjes heel lekker fris en knapperig voor bijvoorbeeld over een salade, bij een lekker broodje of een stoofgerecht.
Kiemen kweek je met een hele aparte methode, ik had nog nooit eerder van zoiets gehoord. Je plant de zaadjes niet in grond, en je hoeft ze ook geen water te geven. Het enige wat je nodig heb is een grote weckpot, een gaasje, een zakje met zaadjes en water!
Je hoeft totaal geen tuiniershanden te hebben of heel slim te zijn om deze kiemen te kweken, het is namelijk heel gemakkelijk. Ook voor degenen die normaal een beetje te weinig geduld voor plantjes en bloemen hebben is dit leuk, je ziet namelijk heel snel resultaat!
Wat heb je nodig?
– Kiemzaden (te koop bij biologische supermarkten)
– Een grote glazen pot
– Een gaasje (bijvoorbeeld een lapje borduurstof)
– Een elastiek
– Een uitlekrekje (afdruiprek voor de afwas is prima te gebruiken)
Let’s do it!
In het zakje dat wij thuis hebben zitten een heleboel verschillende soorten zaden. Alfalfa, radijszaden, en nog een paar andere soorten. In één zo’n zakje zit trouwens veel te veel om in één keer te gebruiken, je hebt maximaal 2 eetlepels zaad nodig. Lekker zuinig in gebruik dus!
1. Maar hoe kweek je zoiets nou? Dat ga ik je allemaal uitleggen, in slechts 3 stappen! Pak als eerst de grote glazen pot en doe er twee eetlepels zaad in. Doe er nu een flinke hoeveelheid water bij, en laat dit 24 uur staan.
2. Na die 24 uur is het tijd om te spoelen. Bind het gaasje met een elastiekje over de opening van de pot en giet het water eruit. Doe er nu nieuw water bij (je kan het gaasje gewoon laten zitten) en spoel het goed om. Laat het water uitlekken en leg de pot schuin op een afwasrekje. Het is ook wel handig om een bakje onder de pot te zetten die het laatste beetje water dat uit de pot drupt op te vangen.
3. Het enige wat we nu nog hoeven te doen is 2 of 3 keer per dag water in de pot te doen en de zaadjes goed om te spoelen. Giet na dat spoelen het water er weer uit en leg de pot weer schuin op het afdruiprekje. De pot hoeft niet in de zon te staan of zo, je kan hem gewoon neerzetten waar je wilt, bij ons stond hij op het aanrecht. Na de twee dagen die ik in stap 1 en 2 beschreef moet je nog twee dagen stap drie uitvoeren, zodat de plantjes lekker kunnen groeien. Na 4 dagen zijn de kiemen klaar om gegeten te worden, niet erg lang toch?
Nog eventjes wat foto’s om een duidelijk beeld te krijgen.
Eerst laat je de kiemen 24 uur lekker zwemmen. Dit doe je in een pot met ruim water.
Na die 24 uur spoel je de kiemen goed om met water, nu hebben alle zaadjes zich goed vol kunnen zuigen.
Daarna zet je de pot schuin op een rekje. Wij gebruikten hier een doodnormaal afdruiprek van de Xenos, maar alles waar de pot schuin op kan staan is goed!
Een bakje onder het rekje om het water dat nog uit de pot drupt op te vangen is wel handig, anders heb je binnen de kortste keren een hele plas water op je aanrecht, dat is ook niet echt wat je wilt :)
Op de eerste dag (de dag na die 24 uur weken) zie je al dat er héle kleine plantjes uit de zaden komen, zo leuk om te zien dat zoiets zo snel kan gaan!
Op dag twee zijn die kleine plantjes alweer flink gegroeid.
En kijk nou eens, waar je op de eerste dag maar twee eetlepels zaden in de pot had gedaan heb je nu een hele pot vol met kleine, groene kiemen die supergezond en lekker zijn! Uit de zaden groeien allemaal witte ‘staafjes’, en na een paar dagen komen daar ook groene blaadjes aan. Als je nog langer zou wachten worden het echte plantjes, maar zo ver ga ik niet, ik weet niet of het dan nog eetbaar is.. :)
En waar is dit dan lekker bij? Ik vind het zelf erg lekker om te combineren met een broodje zelfgemaakte humus, en ook bij sandwichspread doen de kiemen het niet verkeerd. Verder kan je het ook toevoegen aan soepen, stoofgerechten, andere groentes, eigenlijk kan je het bij eindeloos veel soorten eten toevoegen!
Als jij ook wel van een experimentje houdt is dit vast leuk voor jou! Naast dat het een erg lekkere, frisse en knapperige toevoeging is aan verschillende soorten gerechten, is het ook nog eens heel erg gezond en ziet het er leuk uit. Dubbel voordeel dus!
Leuk hè, dat zulke zaadjes zo snel kunnen groeien! Heb jij wel eens zoiets uitgeprobeerd?
Liefs Anniek
En houd je van een beetje experimenteren met eten? Dan heb ik iets leuks voor je gevonden! Laatst kwam mijn moeder thuis van de natuurwinkel. Ze had een potje tahin (sesampasta) nodig, en ze had ook een bruin papieren zakje met een bijzondere inhoud meegenomen. Ze liet het aan me zien, en wat ik zag waren allemaal zaadjes, in verschillende kleuren en groottes. ‘Wat is dat?’ vroeg ik, en mijn moeder legde het uit. De zaadjes in het zakje kan je zelf in een paar dagen laten uitgroeien tot kiemen; kleine plantjes die je aan allerlei gerechten kunt toevoegen voor een lekkere frisse en knapperige
Zo zien de zaadjes eruit, zoals je ziet zijn het allemaal verschillende soorten zaden. Je kunt ook zakjes kopen met alleen één bepaald soort zaad, maar zo’n mix vonden wij wel leuk. Maar hoe laat je dit nou tot allemaal kleine plantjes uitgroeien?
Kiemen kweek je met een hele aparte methode, ik had nog nooit eerder van zoiets gehoord. Je plant het niet in grond, en je hoeft het ook geen water te geven. Het enige wat je nodig heb is een grote weckpot (in onze past liter water), een gaasje, een zakje met zaadjes en water!
Hoe ga je te werk?
Stap 1:
6 reacties
Guusta
13 maart, 2014 at 07:52Wat zien ze er mooi uit! Ik krijg gelijk zin om dit ook weer te doen.
Petra
13 maart, 2014 at 09:46Wat leuk is dit artikel om te lezen, ik heb ervan genoten…
Vorige week stond de buurvrouw met een bak vol met vreemdsoortige groen/ witte dingetje voor de deur…Ze vroeg of ik wist wat het was, nou eerlijk is eerlijk, ik had geen enkel idee…Zij ook niet dus , ze had het gekregen van iemand….eet je het dan op?….Nou ik niet, dus op naar de super met een beetje van dat spul in een zakje , op onderzoek…Het bleek dus Alfafal te zijn…Wist ik veel! Ik heb even gegoogled en het verwerkt in spagettisaus…en ik moet eerlijk zeggen, het was erg lekker daarin….Buurvrouw en ik hebben ons rot gelachen achteraf, omdat we het niet wisten…maar het was wel erg lekker, dus vandaar dat ik dit een leuk artikel vind en zeker overweeg om ook zulk soort kiemen zelf te gaan kweken…
groetjes Petra
Anniek
13 maart, 2014 at 11:57Haha, wat een grappig verhaal! Maar ik kan het zeker aanraden, het is inderdaad erg lekker en makkelijk!
Lyana
14 maart, 2014 at 18:18Lijkt me leuk om zelf te maken!
Natasja
15 maart, 2014 at 08:45Wat leuk! Ik vind ‘gewone’ plantjes al erg leuk, maar dit is natuurlijk nog leuker omdat je het ook snel lekker op kan eten. :-)
Daphne
17 maart, 2014 at 17:12Ik had het al eens ergens gezien, maar wist nooit precies hoe het moest. Maar het is dus echt supermakkelijk! Ik hou heel erg van kiemen (maar in de supermarkt zijn ze zo duur) dus ik ga dit snel maken :)