Een rondleiding in de Simon Lévelt koffiefabriek!

Ik deed het hilarische witte pakje aan en stapte de grote fabriekshal binnen. Meteen kwam de geur van vers gebrande koffiebonen me tegemoet. Ik mocht een kijkje nemen in de koffiefabriek van Simon Lévelt en natuurlijk legde ik alles voor je vast!

Simon Lévelt Koffiefabriek

Toen ik een tijdje geleden een mail kreeg met de vraag of het me leuk leek om een kijkje te nemen in de koffiefabriek van Simon Lévelt, maakte mijn hart een sprongetje. Naar een fabriek! Die nog in gebruik is! Hoe leuk en interessant!

Een week geleden was het dan zo ver. Ik reisde af naar Haarlem, waar de fabriek van Simon Lévelt staat. In die fabriek bewerkt, mengt en verpakt het team van Simon Lévelt hun koffie en thee. Ik kreeg samen met twee andere bloggers een rondleiding en proefde een hoop verschillende soorten koffie. Kijk mee!

Van ongebrande koffieboon tot verpakte koffie

Voordat we de fabriek in gingen, wasten we goed onze handen…

En we trokken deze geweldige fabriekspakjes aan, haha!

De koffiebonen die Simon Lévelt gebruikt voor zijn koffie komen vanuit allerlei landen. Hierboven zie je (nog maar een heel klein beetje van) de voorraad koffiebonen in de fabriek, die daar later verwerkt zal worden.

Wat ik erg mooi vond om te zien, is de moeite die erin gestoken wordt door Simon Lévelt om de koffie op een eerlijke manier in te kopen. Er wordt gestreefd naar eerlijke handel en biologische teelt, en daarnaast steunt Simon Lévelt veel sociale projecten. Dat vind ik tof.

Zo zien de ongebrande koffiebonen eruit, heel licht.

Nadat de koffie getest is op zijn kwaliteit, de lekkerste melange is bepaald en de meest geschikte zetmethode voor de koffie is bepaald, wordt de koffie geroosterd. Dat gebeurt in deze machine. Eerst wordt de koffie lichtjes geroosterd in de eerste trommel (dat bovenste, zwarte, halfronde ding) en daarna wordt het nog eens geroosterd in de tweede trommel (het onderste, zwarte, halfronde ding).

Door het roosteren zijn de koffiebonen loeiheet. Om te voorkomen dat ze te ver door roosteren, worden ze in een andere machine gekoeld door besproeïng.

Na het roosteren moet de koffie even ‘rusten’ in deze opslagsilo’s. Pas een aantal uren na het roosteren kan de koffie gemalen worden.

Dit is de maalmachine!

Na het malen wordt de koffie vervoerd naar de verpakmachine. Eén van de allerleukste machines om te zien, vind ik zelf! Om de paar seconden wordt er een verpakking in elkaar gezet, die wordt gevuld met versgemalen koffie en de dichte zakken komen op deze band terecht.

Tadaaa! Het eindresultaat!

Dan gaan de pakken koffie een doosje in, en hop: naar de winkel toe.

Koffie proeven

Na de rondleiding in de fabriek zelf, werden we meegenomen naar de ‘keurkamer’. Hier checkt Sandra alle binnenkomende koffie op kwaliteit. Is de koffie goedgekeurd, dan gaat ze met een heel team ‘cuppers’ de koffie proeven. Ze proberen verschillende melanges uit en tig verschillende zetmethodes, en zo komen ze op een gegeven moment tot de lekkerste melanges, smaakomschrijvingen van de melanges en een zetadvies.

Wat een baan zeg, de hele dag koffie zetten en proeven… Niet verkeerd hoor!

Ook wij gingen aan de slag met het zetten van koffie en het proeven van verschillende bonen!

Hoewel ik best veel koffie drink, let ik meestal niet heel erg op verschillende soorten koffiebonen en verschillende mogelijke zetmethoden. Bij de proeverij ontdekte ik voor het eerst hoe verschillende koffiebonen zulke verschillende smaken kunnen hebben. Én, wat ik niet verwacht had, hoe verschillende zetmethodes zulke verschillende smaken kunnen geven aan dezelfde soort bonen!

Toen de rondleiding en proeverij afgelopen waren, werden we nog eens éxtra verwend met een goodiebag vol met koffie en thee. Nu ik iets meer kennis heb over koffie, heb ik heel veel zin om de verschillende soorten te proeven en de smaken te onderscheiden!

Ten slotte

Wat was het leuk om een kijkje in de fabriek van Simon Lévelt te mogen nemen! Het is heel interessant om het hele fabrieksproces te zien en om al die verschillende soorten smaken van koffie te ontdekken. Ik hoop dat jullie het tof vonden om mee te kijken!

Daarnaast viel me nog iets op. Namelijk de ontzettend goede sfeer die in de fabriek hing. Simon Lévelt is echt een familiebedrijf. Iedereen kent elkaar goed en je ziet dat de medewerkers echt passie hebben voor wat ze doen. Gaaf!

Ben jij weleens in een fabriek geweest? 

Liefs Anniek

5 reacties

 • Reply
  Femke
  19 augustus, 2017 at 07:25

  Die foto waar de bonen gekoeld worden, heb je echt heel tof vastgelegd! Door dit artikel krijg ik meteen zin om internet grondig af te speuren om meer te weten te komen over mijn favoriete koffiemerk. Ik drink al sinds m’n tweede of derde koffie bij oma. Kinderkoffie natuurlijk, toen heeeel veel suiker en heeel veel melk haha

 • Reply
  Suzanne
  19 augustus, 2017 at 08:10

  Heel erg leuk om te zien!

 • Reply
  evelien
  19 augustus, 2017 at 09:40

  Wat ontzettend leuk en tof zo’n rondleiding! Ik vind de koffie van Simon Levelt altijd echt een feestje.
  Liefs,
  Evelien

 • Reply
  Maaike
  19 augustus, 2017 at 09:47

  Super tof dat je daar een kijkje mocht gaan nemen! Ik zelf ben nog nooit in een fabriek geweest maar het lijkt me wel een keer leuk om te doen :)

 • Reply
  Iris
  19 augustus, 2017 at 13:15

  Het lijkt me echt heel vet om in een fabriek te kijken en gebrande bonen ruiken zo lekker! Helaas lust ik amper koffie, dus die proeverij zou helemaal niets voor mij zijn, haha!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.