‘Hallo, goedenavond! Ik zou graag 1 portie bami willen, 1 portie nasi, 1 portie Babi Pangang en 1 portie Foe Yong Hai, dat is ook wel lekker voor erbij.’ Als wij thuis langs de afhaalchinees gaan, is dit eigenlijk onze standaard bestelling. We zijn met z’n drieën, maar de porties zijn altijd zo enorm groot bij de Chinees (Hoe kan het dat zij zo klein en dun blijven?!) dat wij aan 1 portie genoeg hebben. Naast de basic bami en nasi bestellen wij dus ook vaak Babi Pangang en Foe Yong Hai erbij, echte succes nummertjes bij ons. Vooral die saus die bij de beide gerechten zit, zo verschrikkelijk lekker! En raad het eens: ik heb een heel erg lekker recept om zelf makkelijk Foe Yong Hai te maken die zéér dicht bij de ‘echte’ variant in de buurt komt!
Foe Yong Hai is een Chinees eigerecht waar van oorsprong garnalen of krab aan wordt toegevoegd. Tegenwoordig zijn er echter meer varianten te verkrijgen, zoals met ander vlees of vegetarisch. Ik heb zelf de vegetarische variant gemaakt, zo blijft het het makkelijkst en het snelst.
Het kenmerkende van Foe Yong Hai is, naast dat de hoofdingrediënten ei en groente zijn, de saus. Foe Yong Hai heeft altijd zo’n typische zoet-zure saus die ik echt enorm lekker vind! En ja, het is gelukt om die saus na te maken, hij lijkt qua smaak echt heel erg op de saus van de afhaalchinees. Die combinatie van het zoete en het zure heb ik gemaakt door suiker én azijn toe te voegen aan de saus. Dit zijn twee hele tegenstellende smaken, maar ze gaan erg goed samen. Ook de gembersiroop voegt echt wat toe aan de saus. Als je geen gembersiroop in huis hebt, maar wel verse gember, dan kan je dat ook gebruiken. Pers het dan met een knoflookpers of snijd het in hele fijne stukjes.
Wat heb je nodig (voor 1 persoon)
– 2 eieren
– een eetlepel ketjap
– een handje groente (ik heb soepgroenten uit de diepvries gebruikt, wat mais en tomaat)
– een halve ui, in stukjes gesneden
– peper en zout
voor de saus
– 3 eetlepels ketchup
– 0,5 theelepel suiker
– 1 theelepel azijn
– 1 theelepel gembersiroop
– 1 eetlepel in stukjes gesneden ui
1. Kluts de eieren samen met de ketjap, de groente, de peper en het zout door elkaar. Zorg dat het echt één gelige massa wordt.
2. Bak in een pannetje kort de eetlepel ui aan die je zo meteen gaat gebruiken voor de saus. Als de ui een klein beetje aangebakken is, hij hoeft niet helemaal gaar te zijn, doe je hem in een ander pannetje samen met de andere ingrediënten voor de saus. Dit kan je heel zachtjes op zetten.
3. Dan is het tijd om het ei te gaan bakken. Bak eerst het halve uitje een beetje aan en voeg dan het eimengsel toe. Foe Yong Hai is nooit één omelet, maar het zijn meer ‘stukken’ gebakken ei. Als je het eimengsel in de pan doet, moet je het dus niet tot 1 geheel laten bakken, maar af en toe een beetje roeren, zodat er meerdere stukken ei ontstaan. (onderaan dit artikel staan nog wat foto’s om dit iets te verduidelijken)
4. Als het ei gaar is geworden, hoef je alleen nog maar de saus toe te voegen. Ik deed de Foe Yong Hai in een bakje, deed de saus er bij en roerde het even goed door, daarna was het tijd om het lekker op te eten! Zorg trouwens wel dat de saus eventjes gekookt heeft.
Hieronder laat ik aan de hand van foto’s nog even zien hoe je het ei goed in stukken kan krijgen, zo wordt het hopelijk duidelijk! (niet dat dat nou zo verschrikkelijk moeilijk is hoor… :) )
Hier heb ik het eimengsel net in de pan gegoten. Ik laat het nu eventjes aanbakken.
Als het een klein beetje hard begint te worden, roer ik het rustig wat door elkaar.
Dan laat je het weer even aanbakken, en roer je het weer door elkaar. Je hoeft niet eindeloos te gaan roeren, want het is wel lekker als er ook wat grotere stukken ei in blijven zitten.
En zo ziet het er dan uiteindelijk uit! Het eimengsel is helemaal gaar geworden (duurde denk ik zo’n 3 minuten) en het is klaar om te serveren.
Ik ben heel tevreden met het resultaat! Het smaakt echt net als de Foe Yong Hai van de Chinees, en dit is zo makkelijk, iedereen kan dit! Als je wil kan je ook nog wat meer saus maken, zodat het er echt in drijft, maar ik vond de verhouding zo eigenlijk wel goed.
Maare, hoe eet je dit? Nou, ik at het als een deel van mijn lunch, gewoon even lekker een bakje Foe Yong Hai bij mijn broodjes, heerlijk! Ook kan je dit heel goed met wat rijst of bami bij het diner eten, it’s your choice!
Als je trouwens al tijden zit te smachten naar een bepaald recept, maar je kan het nergens vinden, of je hebt nog een ander leuk idee voor een gerecht/snack, laat het me gerust weten, ik vind het hartstikke leuk om nieuwe dingen uit te proberen!
Heb jij wel eens Foe Yong Hai gemaakt?
Liefs Anniek
3 reacties
Laura
13 februari, 2014 at 07:22Dit is echt één van mijn favo chinese gerechten! Dit recept ga ik zeker onthouden! :)
Vianne
13 februari, 2014 at 09:57Dit ziet er wel heel lekker uit! Deze ga ik zeker een keer proberen!
Els
16 februari, 2014 at 12:37Hmm, foe yong hai is zo lekker! Heb het laatst ook gemaakt en op mijn blogjegepost.. Heerlijk he, zo zelf gemaakt voelt toch nog net iets gezonder dan van de chinees;)