Ik ga wonen en studeren in Kopenhagen!

Long time no see! Ik heb deze week tentamens en de voorbereidingen daarop kostten me – helaas – heel veel tijd. Maar oh, het ontzettend leuke nieuws wat ik afgelopen week heb gekregen, móet ik wel met jullie delen. Ik ben namelijk toegelaten om in het buitenland te gaan wonen en studeren. In Kopenhagen! ZO ONWERKELIJK!

Studeren in Kopenhagen: van nul tot nu

Misschien heb je in het afgelopen half jaar al wel wat meekregen van mijn besluit om in het buitenland te gaan studeren, maar als je me nog niet zo lang volgt wellicht niet. Het lijkt me daarom leuk om in dit artikel te vertellen hoe ik tot dit besluit ben gekomen, hoe het hele proces van aanmelding en toelating is gegaan en wat er nu verder op me staat te wachten!

Waarom ik in het buitenland wil studeren

Toen ik er twee jaar geleden voor koos om Communicatiewetenschap te gaan studeren, wist ik dat ik in het derde jaar een half jaar in een ander land zou kunnen studeren. Dat boeide me alleen niet zo heel veel, ik dacht dat het niet echt iets voor mij zou zijn. Ik vond het al heel wat om in Amsterdam te gaan studeren, te verhuizen naar Utrecht en daarmee mijn hele vertrouwde omgeving achter te laten. Naar het buitenland gaan? Neuh, daar dacht ik nog niet over na.

Tot ik vorig jaar anderhalve week langsging bij mijn zus, die toen in Zweden studeerde. Daar zag ik hóe leuk de community van internationale studenten is en wat een tof avontuur het is om een tijdje in een hele andere omgeving te zijn. Toen ik terug was, ging het kriebelen. Ik ging aan de slag met wat research en besloot al snel dat ik ook een halfjaar weg wilde!

Het kiezen van een locatie

Op de website van de Vrije Universiteit staat een kaartje met alle landen en universiteiten waar je naartoe kan. Nadat ik had besloten om in het buitenland te gaan studeren, heb ik uren op dat kaartje rondgekeken. Ik vond het zo leuk om erover na te denken dat ik binnen een jaar letterlijk aan de andere kant van de wereld zou kunnen zitten. Bizar!

Hoewel ik het leuk vond om alle plekken op de kaart te bekijken, wist ik van tevoren al wel welke gebieden me aantrokken: Oost-Europa en Scandinavië. In Oost-Europa waren voor mijn studie helaas weinig beschikbare universiteiten en in Scandinavië was dat eigenlijk hetzelfde geval. En als er universiteiten beschikbaar waren, dan hadden ze niet altijd vakken die ik interessant vond.

Uiteindelijk vond ik toch twee universiteiten waarbij ik écht enthousiast werd van de plek én de vakken: Aarhus University en Copenhagen Business School. Deze twee universiteiten zette ik in de top drie die ik op moest geven, samen met de universiteit in Helsinki. Kopenhagen stond voor mij op één.

Toegelaten om te studeren in Kopenhagen!

In februari kreeg ik van de VU te horen dat ik wat betreft hen mocht gaan studeren in Kopenhagen, en afgelopen week kreeg ik een mail van de Copenhagen Business School dat ze me geaccepteerd hebben. WAUW, wat ongelooflijk tof! Ik mocht gewoon naar de universiteit die mijn eerste keuze was, en dat terwijl er maar 4 plekjes vrij waren. Ik was zo blij toen ik het hoorde! Ik heb zeker even een vreugdedansje door de kamer gemaakt ?

Hoe nu verder?

Nu ik heb gehoord dat ik toegelaten ben, begint het werk eigenlijk pas echt. Ik moet vakken uit gaan kiezen om te volgen en die voorleggen aan de examencommissie. Ik moet een TOEFL test (een toets Engels) gaan doen, allerlei documenten verzamelen en een kamer gaan vinden in Kopenhagen. En, ook niet geheel onbelangrijk: ik wil graag wat extra gaan werken. Want man, Kopenhagen is duur!

Ik zit nu nog midden in mijn tentamenweek, maar als ik dit heb afgerond ga ik meteen aan de slag met het regelen van al deze bovenstaande puntjes. Dat wordt nog even een klus, maar dat maakt niet uit. Ik heb ontzettend veel zin in dit avontuur, en met het voorbereiden borrelt de voorpret al helemaal op!


Tot zover de update! Ik ben ontzettend enthousiast, en ik hoop jij ook! Kan je je al voorstellen dat ik over een half jaar vanuit Kopenhagen aan het bloggen ben? ?

Het lijkt me leuk om jullie de komende tijd op de hoogte te houden van alle voorbereidingen, dus ik zal er af en toe een artikel aan wijden. Stay tuned!

Heb jij in het buitenland gestudeerd / zou je dat graag willen?

Liefs Anniek

26 reacties

 • Reply
  Roossmart
  27 maart, 2018 at 08:21

  Super ,super ,fijn voor je.
  We gaan je volgen.

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  27 maart, 2018 at 09:07

  Ah echt super gaaf! Ik ben zo benieuwd hoe je het daar gaat hebben :)

 • Reply
  Mevrouw Marloes
  27 maart, 2018 at 09:37

  Wat gaaf zeg! Kopenhagen staat hoog aan mijn verlanglijstje om naar toe te gaan. Ik zou zelf niet naar het buitenland willen gaan, omdat ik dan mijn vriend, familie en vriendinnen teveel zou missen. Maar ik snap wel dat het heel leuk kan zijn :)

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:34

   Ja, dat snap ik! Het scheelt dat ik geen relatie heb, dat is weer een persoon minder om te missen ? Maar inderdaad, gewoon een wat korter tripje naar Kopenhagen kan ook heel makkelijk! X

 • Reply
  Anna
  27 maart, 2018 at 09:58

  Wat super leuk! Ik ga in mijn derde jaar waarschijnlijk in Finland wonen waar ik SUPER veel zin in heb! Kopenhagen is wel echt mega mooi! Liefs

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:33

   Ah Finland, dat is ook ZO mooi! Wat leuk om naar uit te kijken! ?

 • Reply
  anna
  27 maart, 2018 at 10:12

  Kopenhagen is moooi! Wel duur inderdaad haha! Super tof dat je dit gaat doen, ik ben benieuwd naar je artikelen erover.

 • Reply
  Marthe
  27 maart, 2018 at 16:06

  Waahh, zo leuk dat je in Copenhagen gaat studeren!!! Ik ben nu al benieuwd naar je avonturen! Succes met je tentamens nog!

 • Reply
  Esther
  27 maart, 2018 at 18:04

  Heeeeel gaaf, gefeliciteerd! Ik ben een half jaartje op uitwisseling geweest naar Canada en dat was by far het beste half jaar van mij leven. Ik weet 100% zeker dat je echt een toptijd gaat hebben!

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:32

   Wauw, Canada, dat is ook een gave plek om een halfjaar te wonen! In welk deel van Canada zat je? Ik heb er ook nog over gedacht om in Canada te gaan studeren, en dan het liefst in Victoria. Het was uiteindelijk niet mogelijk, maar die voorliefde voor Canada is er nog steeds ☺ Heel tof dus dat jij daar een tijdje hebt gewoond. En bedankt voor je lieve reactie! X

 • Reply
  maya
  27 maart, 2018 at 20:12

  heey wat tof!
  ik mag waarschijnlijk naar Uppsala in Zweden volgend jaar, heb ik ook veel zin in :D Geniet ervan!

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:30

   Dankjewel Maya! En Zweden is ook zo ontzettend gaaf! Een leuk avontuur om naar uit te kijken. Succes met alle voorbereidingen! X

 • Reply
  Nynke
  27 maart, 2018 at 22:10

  Lijkt me heel leuk als je hier wat meer over gaat vertellen! Ben jaloers op je hoor ;). Kopenhagen staat op mijn nummer 1 plek om te bezoeken! Echt gaaf dat je dit mag doen! en succes met je tentamens nog!

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:29

   Ja, dat ga ik zeker doen! Ik kan niet wachten om meer te schrijven over alle voorbereidingen en om vanuit Kopenhagen updates te geven. ? En dankjewel! Mijn tentamens zijn gelukkig best goed gegaan, denk ik! X

 • Reply
  anneke
  28 maart, 2018 at 14:52

  ik wil in mijn 4 jaar 3 maanden stage gaan lopen in Peru! Kopenhagen lijkt met een toffe plek om te wonen:) succes met alle voorbereidingen!

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:28

   Wauw, Peru, dat is een bijzondere plek! Wat een leuk plan! Ik heb er ook nog een tijdje over gedacht om buiten Europa te gaan studeren, maar ik vond binnen Europa al wel even spannend genoeg, haha. Maar heel gaaf dat je dit avontuur op je planning hebt staan!

 • Reply
  Lieke van Veen
  28 maart, 2018 at 17:48

  Wat gaaf dat je in het Kopenhagen gaat studeren! Ik heb nog nooit in het buitenland gestudeerd. Ik denk dat het niks voor mij is om helemaal in mijn eentje in een vreemd land te zitten.

 • Reply
  Marlies
  28 maart, 2018 at 19:29

  Aah, echt zo goed dat je eerste keuze het geworden is! Ik zie al helemaal voor me hoe je daar dan zou zitten in je kamertje in Kopenhagen! Ik kan me inderdaad ook voorstellen dat je nog even goed wilt sparen, al is het maar om gewoon wat extra’s op zak te hebben. Hopelijk heb je nog wel een keertje een momentje vrij om af te spreken, lijkt me nog steeds heel leuk! Succes met de voorbereidingen in ieder geval! X

 • Reply
  Eline
  29 maart, 2018 at 06:09

  Wat een suuuuper gaaf nieuws! Kopenhagen is zo’n leuke stad, het lijkt me zo vet om daar een tijdje echt te wonen.

 • Reply
  LOUISE - LOUVETTE
  30 maart, 2018 at 19:49

  Wauw!! Heel gaaf!

 • Reply
  Florence
  1 april, 2018 at 20:05

  Superleuk Anniek! Ik heb in 2016 een semester in Barcelona gestudeerd wat onvergetelijk was! Ben alvast benieuwd naar alle post over en vanuit Kopenhagen ;)

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:25

   Oeh, Barcelona lijkt me ook een leuke stad om te wonen! Tof dat je het daar zo naar je zin hebt gehad. En yes, ik houd je natuurlijk op de hoogte van dit avontuur via mijn blog! ?

 • Reply
  Janne
  3 april, 2018 at 09:56

  JEEEEEJ wat super om te horen dat je naar Kopenhagen mag! Ik ben er zelf drie maanden geweest en dat was inderdaad fantastisch. Ik heb al eerder wat tips gegeven in een comment hier, geloof ik, maar ik heb er nog wel een paar:
  – probeer ook een paar woordjes Deens te leren. Denen zijn een vrij stug volkje maar als ze merken dat je hun taal probeert zijn ze heel open en erg blij met je! Ik heb gewoon Duolingo gebruikt en geprobeerd wat Deense youtubefilmpjes te bekijken.
  – zodra je er bent, regel een fiets! Kan gewoon bij een klein fietsenwinkeltje op de hoek van je straat.
  – neem nootjes mee uit Nederland, want die zijn er echt niet te betalen. Pindakaas is er nog wel prima te koop.
  – wees niet bang voor het roggebrood, het is relatief goedkoop en echt bazenvoedsel. Veel lekkerder dan in Nederland, enorm voedzaam, en er zijn ontzettend veel varianten van. Probeer de roggebroodchips als hartige snack eens, of het worteltjes-roggebrood. Ik mis het roggebrood met zonnebloempitten en dat met maanzaad echt nu ik weer in Nederland ben. Zo smaakvol en heel lekker van structuur.
  – als je de Flixbus neemt naar Kopenhagen kun je zonder gedoe superveel bagage meenemen (en ook geen gezeur over vloeistoffen enzo!). Meestal kost het je ongeveer 40 euro enkele reis, dat is lekker goedkoop. En de bus zat toen ik ging (31 augustus heen, eind november terug) helemaal niet zo vol, dus dan kun je op 2 stoelen slapen. Bovendien zetten ze je middenin Kopenhagen af, mooi aan het begin van de dag.
  – het kan vies koud&donker worden in Denemarken, zeker als je er september-maart zit. Slik vitamine D bij, eet fruit, ga veel naar buiten wanneer het wel licht is, beweeg veel, en zorg dat je genoeg warme kleren en een winddichte jas/regenjas hebt!

  Ik wens je superveel plezier in Denemarken straks! Geniet van je tijd in het buitenland en ik hoop dat je niet alleen andere buitenlandse studenten zult leren kennen maar ook wat gewone Denen.

  • Reply
   Anniek
   3 april, 2018 at 11:24

   Jaaa wat wordt ik blij van je reactie! Echt goede tips van een expert, super!! Hier heb ik echt veel aan, ik ga de tips opslaan. Ik heb meteen ook al een beginnetje gemaakt met Duolingo. Leuk programma! En oeh, normaal gesproken houd ik niet echt van roggebrood, maar het Deense smörrebröd smaakt dus wat anders? Ik ben benieuwd! De Flixbus is ook een goeie, vooral omdat je dan veel bagage mee mag.

   Ontzettend bedankt voor al je tips Janne! Superleuk dat je zoveel deelt van de drie maanden die jij er bent geweest. Ik ben ontzettend benieuwd naar hoe het er gaat zijn en ik houd je via mijn blog natuurlijk op de hoogte! Liefs! ❤

 • Reply
  Claudia
  17 april, 2018 at 10:37

  Wat tof zeg! Ik ga in september ook voor een half jaar naar de Business University in Kopenhagen en ben dus ook begonnen met alle voorbereidingen. En dat zijn er een hoop haha, er komt best een geregel bij kijken. Spannend he!

  Ik ben benieuwd hoe de voorbereidingen jouw afgaan, dus ik houd je blog in de gaten! :)

  • Reply
   Anniek
   19 april, 2018 at 08:24

   Hé, wat tof dat jij ook naar Kopenhagen gaat het komende semester! Dan komen we elkaar vast tegen ? En man, een geregel is het zeker ja… Maar waarschijnlijk gaat het het allemaal helemaal waard zijn.

   Oeh ja, ik vind het ook wel spannend hoor! Maar leuk, let’s keep contacted ? XX

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.