Taart als ontbijt. Kan gewoon.

recept gezonde kwarktaart

Taart als ontbijt: TE lekker. Nee, niet dat ik dat regelmatig doe hoor, maak je geen zorgen. Maar het ‘ik-was-gisteren-jarig-en-er-is-nog-taart-over’-scenario moet jou toch ook wel bekend voorkomen. Eerlijk? Ik geniet echt van zo’n stuk taart als ontbijt/brunch, maar daarna voel ik me wel altijd een beetje slecht. Vandaag heb ik echter een receptje voor je van een easy peasy taart waar je 100% guilt-free van mag eten! Echt waar!

Ken je de blog van de mega creatieve Loïs al? Ik neem er regelmatig een kijkje, en vorige week kwam ik er een tof ontbijttaartje tegen waar ik zo blij van werd! Dat taartje moest en zou ik ook uitproberen.  Maar, recepten kopiëren, dat doen we niet. Ik besloot zelf aan de slag te gaan, en experimenteerde er op los.

Nu is ‘ie alweer helemaal op. Twee dagen later. En dat terwijl we ook nog een andere taart in de koelkast hadden staan. Maar dat vervelende schuldgevoel is nergens te bekennen, want ha, die taart is zo gezond als wat, jihoe!

gezonde kwarktaart

Ingrediënten

Voor de bodem

– 450 gram roggebrood
– 140 gram dadels (gewicht zonder pit)

Voor de rest

– 1 liter magere yoghurt
– 12 blaadjes gelatine
– 1 bakje aardbeien (400-500 gram)
– 10 blaadjes munt, in kleine reepjes gesneden (+ extra voor de garnering)
– 2 eetlepels honing

aardbeientaart

Wat moet je doen?

1. Verkruimel het roggebrood in de keukenmachine of blender.

2. Ontpit de dadels, en maal ze in de blender iets fijner. Meng deze dadelmoes met het verkruimelde roggebrood, en kneed dit door elkaar tot er een soort deeg ontstaat. Stort dit deeg in een met bakpapier beklede taartvorm (Ø 24 cm), en druk het met een vork stevig aan.

3. Bewaar 1/2 van de aardbeien, om zo meteen on top te gaan gebruiken. Maal van de andere helft, de helft fijn in de blender. Snijd de andere helft van de helft (volg je hem nog?) in kleine stukjes.

4. Week de 12 gelatineblaadjes in koud water. Als de blaadjes zacht zijn geworden knijp je ze uit, en verwarm je ze samen met een lepeltje yoghurt in een pannetje op het vuur, totdat de gelatine vloeibaar is geworden.

5. Giet de yoghurt in een kom, en roer daar de vloeibare gelatine, de aardbeienstukjes en -moes, de honing, en de munt doorheen. Giet dit mengsel in de taartvorm, bovenop de bodem, en laat de taart een paar uur in de koelkast opstijven.

6. Dan is het tijd om er wat moois van te gaan maken! Gebruik wat je hebt, en wees creatief :) Ik hield het lekker een beetje slordig, met hele aardbeien en muntblaadjes op de bovenkant verdeeld.

recept ontbijttaart

Qua basis lijkt de taart eigenlijk wel wat op een kwarktaart, maar door deze variant zit geen suiker, geen boter, en ook geen bloem. Ik moest wel even een beetje wennen aan die roggebroodbodem, maar zeker met die dadels er doorheen is het echt lekker! Bij mij thuis viel ‘ie enorm in de smaak.

De munt door de yoghurt maakt het geheel ook lekker fris. En nu ik erover nadenk: Eigenlijk is deze taart gewoon een plakje roggebrood en een schaaltje yoghurt met fruit. Heel normaal ontbijt toch? ;)

En: ga jij nu ook over op taart als ontbijt? ;)

Liefs Anniek

 

24 reacties

 • Reply
  Esther
  26 juni, 2015 at 06:57

  Ohhhh yumm! Ik hou van roggebrood, ik hou van dadels en yoghurt is mijn grootste liefde. How perfect is this? :-)

 • Reply
  Rianne
  26 juni, 2015 at 08:34

  Hmm ik hou niet zo van roggebrood, maar opzich wil ik het op deze manier wel een keer proberen! Healthy cake is niet verkeerd! :)

 • Reply
  laura
  26 juni, 2015 at 08:39

  Deze ga ik zeker een keer maken (ooit…haha). Ziet er te lekker uit en ook nog gezond! ^ x

 • Reply
  Lyana
  26 juni, 2015 at 09:09

  Kan dit recept eventueel ook met Griekse Yoghurt, of krijgt het dan niet deze textuur? :-)

  • Reply
   Anniek
   26 juni, 2015 at 09:12

   Ja hoor, griekse yoghurt lukt ook prima!

 • Reply
  Danielle
  26 juni, 2015 at 10:16

  Roggebrood als bodem? Ben heel benieuwd hoe dat zal smaken. Eigenlijk zijn de ingrediënten niet heel gek voor een ontbijt! Nu wil ik wel een hapje proeven van je taart, haha.

 • Reply
  Donna Luisa
  26 juni, 2015 at 11:46

  Oeeh klinkt goed! Maar dan toch nog niet als ontbijt, liever in de middag hihi.

 • Reply
  Nicole
  26 juni, 2015 at 13:49

  Oeh wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Jum!

 • Reply
  Manon
  26 juni, 2015 at 16:37

  Oeh ya yummmyy

 • Reply
  Lois Lorinde
  26 juni, 2015 at 17:19

  Aah, wat lief dat je mij genoemd hebt Anniek! Jouw variant lijkt me ook heerlijk! Ik krijg honger van de prachtige foto’s hihi :)

 • Reply
  Iris
  26 juni, 2015 at 17:22

  Dat lijkt me een bijzondere taart, zo met die bodem. Ik weet alleen niet of het nog zo gezond is als je de halve taart opeet…

 • Reply
  Klaske
  26 juni, 2015 at 18:10

  Ziet er lekker uit! Leuk om te maken in de vakantie!:D Liefs, klaske

 • Reply
  Judith | myfoodblog.nl
  26 juni, 2015 at 20:00

  Lekker, en roggebrood als basis, daar had ik zelf niet zo snel aan gedacht!

 • Reply
  De Beautykoffer
  26 juni, 2015 at 20:51

  Ik eet regelmatig taart als ontbijt hihi. Weliswaar gezonde taarten ( er staan er meerdere op mijn blog ook) waaronder ook een soort taart als deze. Deze komt overigens oorspronkelijk van Jelmer de Boer. Hem kan je vinden op Instagram!
  X

 • Reply
  Anne-Sterre
  26 juni, 2015 at 22:20

  De gezondere versie van kwarktaart, klinkt goed!

 • Reply
  Chahrazad
  26 juni, 2015 at 22:51

  Oeeeh, klinkt heel goed. Lekker gezond ook.

 • Reply
  Florentine
  27 juni, 2015 at 09:54

  Wat een super leuk recept!

 • Reply
  Teddy
  27 juni, 2015 at 11:27

  Dit ziet er onwijs lekker uit!

 • Reply
  Justine
  27 juni, 2015 at 11:41

  Wooaaaahhh lijkt me heerlijk! Al zou ik niet voor die bodem gaan, Ik houd niet van dadels en niet van roggebrood, maar lekker voor een ongezonde bastogne bodem haha. Heel ongezond, maar hé, de bovenkant compenseert dat weer ;p Thanks for sharing!

 • Reply
  Gina
  27 juni, 2015 at 11:56

  Yummmmm,… dit ziet er echt verrukkelijk uit! :P

 • Reply
  Jonne
  27 juni, 2015 at 12:19

  hmm Jummie, ziet er heel lekker uit!
  Liefs. Jonne

 • Reply
  Jonne
  27 juni, 2015 at 16:30

  hmm Jummie, ziet er ongelofelijk lekker uit!
  Liefs. Jonne

 • Reply
  Dina
  28 juni, 2015 at 01:21

  Nou inderdaad, taart als ontbijt kan best! :D

 • Reply
  cato
  11 februari, 2016 at 16:34

  Ohhh, dat ziet er lekker uit! En wat fijn dat het gewoon gezond is en je je dus niet schuldig hoeft te voelen na het pakken van nog een stukje(; Ik heb één vraagje, kan ik de taart ook maken zonder de gelatine blaadjes? ♥

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.