Tips om een mooie basisgarderobe samen te stellen

Duurzaam omgaan met kleding, dat kan verdraaid lastig zijn in een maatschappij waar je voor een prikkie de mooiste (maar niet zulke duurzame) kledingstukken kunt kopen. De laatste tijd heb ik gemerkt dat het hebben van een basisgarderobe – een kledingkast met tijdloze items waar ik écht blij mee ben – het voor mij veel makkelijker maakt om te minderen met het kopen van nieuwe kleding en om tevreden te zijn met wat ik heb. In dit artikel geef ik je tips om een mooie basisgarderobe samen te stellen!

De noodzaak om bewuster om te gaan met kleding

Voordat ik inga op de tips & trics voor het samenstellen van een basisgarderobe, wil ik mijn eigen motivatie voor het duurzamer omgaan met kleding uitlichten. Misschien dat de onderstaande feitjes over de kledingindustrie jou ook net dat zetje kunnen geven om bewuster om te gaan met kleding :)

De kledingindustrie staat boven in het lijstje van meest vervuilende industrieën. Voor de grondstoffen van kleding is veel water nodig, wat plaatselijke watertekorten kan veroorzaken. Water in de omgeving van fabrieken wordt vervuild door het verven van de stoffen. Bij de productie en het vervoer van kleding komt veel CO2 vrij. De uitstoot in deze industrie wordt nog eens verhoogd doordat wij kleding kort dragen en veel kleding kopen. Daarbovenop zijn werknemersomstandigheden in de kledingfabrieken vaak slecht. 1 2 Kortom: genoeg redenen om na te denken over hoe wij beter en duurzamer met kleding om kunnen gaan!

Een basisgarderobe samenstellen: hoe?

Een manier om duurzamer om te gaan met kleding, is door het stap-voor-stap creëren van een basisgarderobe: een garderobe met items die je nodig hebt, die tijdloos zijn en waar je écht blij mee bent. Ik ben hier zelf de laatste tijd mee bezig en ik merk dat het veel invloed heeft op hoeveel kleding ik koop en hoe tevreden ik ben met wat ik heb. Hoewel ik ook nog momenten heb waarop ik ‘gewoon’ zin heb om wat nieuws te kopen, maakt mijn huidige kledingkast me blijer dan voorheen en heb ik niet telkens het idee dat ik nieuwe kleding nodig heb.

Bij het samenstellen van een basisgarderobe draait het erom dat je bewust omgaat met het kopen van kleding, en je bij elk item afvraagt of je het nodig hebt, of het tijdloos is en of je er écht blij mee gaat zijn. Je maakt dus heel bewust een keuze om iets wel of niet te kopen.

Een kleine guide voor tijdens het shoppen

Vóor het shoppen

Een goed beeld hebben van je eigen kledingstijl, helpt je bij het vinden van kleding die je echt mooi vindt én mooi blijft vinden. Neem eens de tijd om je eigen kledingkast te bekijken, en beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

 • Welke kleuren staan mij goed en vind ik mooi?
 • Welke pasvormen werken goed voor mij?
 • Welke soort stoffen (wol, losvallende stoffen, stijvere stoffen etc.) en prints (drukke prints, of effen stoffen?) vind ik mooi?

Kijk hierbij niet alleen naar wat je op dit moment mooi vindt, maar ook hoe dat in de afgelopen jaren veranderd is. Heb je een stijl die snel verandert? Kan je door de jaren heen een lijn zien in wat je mooi hebt gevonden? Aan de hand van de stijl die bij jou past, kan je gaan bepalen welke kledingstukken in jouw basisgarderobe mogen komen.

Tijdens het shoppen

En dan, het ‘moment suprême’: het kopen van de kleding! Stel jezelf de volgende vragen als je in de winkel een mooi item in je handen houdt:

 • Heb ik dit item nodig? (en let op: er is een groot verschil tussen iets nodig hebben en iets heel graag willen en het daarom ‘nodig’ hebben ;) Blijft wel een lastig punt dit, vind ik zelf. Wanneer heb je een kledingstuk nodig? )
 • Kan ik het kledingstuk combineren met verschillende items uit mijn kast? Kies voor items die op meerdere manieren te dragen en te combineren zijn. Zo kan je met een minimaal aantal items veel verschillende outfits creëren.
 • Is de kwaliteit van dit item goed? Is dit een item wat lang mee zal gaan? Hier staan een aantal punten waar je op kan letten bij het checken van de kwaliteit van kleding.
 • Gaat dit een favoriet item worden, ben ik écht enthousiast over dit kledingstuk? Neem als vuistregel dat je een kledingstuk minimaal 30 keer moet willen dragen. Zie je dat gebeuren bij dit kledingstuk?
 • Ben je er niet zeker over of je het item wel of niet moet kopen? Koop het dan niet. Wacht éen of twee weken af, en als je dan nog het idee hebt dat dit item echt iets toe gaat voegen aan jouw garderobe: go for it!

Wennen aan een andere manier van shoppen

Als je tijdens het shoppen de bovenstaande vragen in je hoofd hebt en bewust omgaat met wat je koopt, dan verandert de manier waarop je shopt best wel. Van: shopmiddaagjes met impulsieve sale aankopen, naar: je niet laten leiden door korting en wat je in de winkel ziet hangen, maar bewust weten wat je nodig hebt en niet meer kopen dan dat. Dit kan best even wennen zijn. Het ontwikkelen van een houding van tevredenheid met wat je hebt, dat kost tijd. Geef jezelf ook die tijd om stap-voor-stap bewuster te worden van de klimaatimpact van kleding en om te leren tevreden te zijn met wat je hebt. Beginnen met het hebben van een ‘koopstop’ van bijvoorbeeld drie maanden kan een goede manier zijn om te gaan waarderen wat je al in je kledingkast hebt hangen. Ook is het makkelijker om je koopgedrag te veranderen als je je verder verdiept in de schaduwkanten van de kledingindustrie.

Een lijstje met tijdloze kledingstukken

Welke items in jouw basisgarderobe moeten hangen, dat hangt af van jouw stijl. Maar om een beetje inspiratie te geven, heb ik hieronder een lijstje staan van de items die voor mij onmisbaar zijn in mijn kledingkast, en waarmee ik een hoop kanten op kan!

 • Een spijkerjasje
 • Een wollen sjaal, donkerblauw
 • Een oversized blouse, lichtblauw, gestreept
 • Een goede zwarte skinny jeans
 • Een blauwe, stevige jeans
 • Een wollen trui (een donkergroene, en een donkerblauwe)
 • Een wikkeljurk die casual en feestelijk te dragen is
 • Een losvallende broek (beige)
 • Een aantal losvallende basic t-shirts (wit, groen, donkerblauw)
 • Een midirok met leuke print
 • Een losvallende blouse met korte mouwen

Zelf vind ik het fijn om voor het shoppen alvast even online te kijken naar verschillende merken, zodat ik een beetje een beeld krijg van wat er allemaal is op dat moment. Webshops die meerdere merken aanbieden, zoals OTTO, zijn hiervoor handig! Ik ben zelf nu op zoek naar fijne sportkleding (zwemkleding!) en heb hier al wat mooie items gespot.


Ook ik ben nog aan het leren om bewuster met mijn kleding om te gaan en een houding van tevredenheid te hebben. Maar zo’n basisgarderobe, dat heeft mij echt geholpen om blij te zijn met wat ik heb en minder nieuwe items te kopen.

Ik hoop dat de tips in dit artikel nuttig zijn voor jou! Heb jij weleens nagedacht over het creëren van een basisgarderobe?

Liefs,

Anniek

7 reacties

 • Reply
  Anna
  5 september, 2019 at 08:37

  Wat een super goede tips! Ik heb dit jaar echt weinig geshopt, hopelijk kan ik dat volhouden :-). Ik merk inderdaad ook dat de behoefte minder wordt na een tijdje, heel fijn haha.

 • Reply
  Robin
  5 september, 2019 at 11:00

  leuk artikel, wel een beetje misplaatst om gesponsord te worden door Otto hierbij….

  • Reply
   Lily
   5 september, 2019 at 17:32

   Precies wat jij zegt! Ik dacht wat een goed artikel totdat ik die link en samenwerking zag…

   • Reply
    Anne
    29 maart, 2020 at 14:16

    Ik denk dat het een super mooi en tof artikel is! Juist ook goed om te zien dat ze voor het werk dat ze doet wat betaald krijgt! Bloggen en tijd maken om ons van goede tips te voorzien kost best wel veel werk :) Zo kan ze hier hopelijk nog lang mee doorgaan!

 • Reply
  Marlies
  5 september, 2019 at 12:53

  Het was zeker een nuttig artikel! Alleen al als reminder dat er veel meer achter kleding zit dan op het eerste gezicht te zien is. Het lijkt mij inderdaad ook heel fijn om om die reden een niet al te grote kledingcollectie te hebben. Zodat ik al mijn kleding ook echt draag. Wel vind ik het nog lastig om te bedenken wat dan mijn ‘stijl’ is qua kleding. Als ik naar de kledingstukken kijk die ik het vaakste en liefste draag, zou ik die kleding denk ik als klassiek en comfortabele omschrijven. Ik hou daarnaast ook heel erg van stofjes die natuurlijk aanvoelen zoals wol en linnen. Hoewel ik nog steeds wel items in mijn kast heb liggen die achteraf toch niet zo’n goede koop bleken te zijn, probeer ik deze kleding nog wel te dragen. Het helemaal niet meer dragen vind ik een beetje zonde.. hoewel ik me er dan ook weer niet heel fijn in voel.. tja, keuzes. Wanneer ik dus in de toekomst nieuwe kleding ga kopen wil ik proberen om meer te investeren in tijdloze klassieke items dan in trendgevoelige items. Zodat ik straks hopelijk een duurzame kast heb met allemaal lievelingskledingstukken!

 • Reply
  Marjoleine
  5 september, 2019 at 20:54

  Wat een fijne blog! Ik merk echt dat ik zóveel kleding heb maar vaak geen idee heb hoe ik het moet combineren. Dit artikel inspireert me echt om dat eens even aan te gaan pakken, haha.

 • Reply
  evelien
  6 september, 2019 at 09:06

  Wat een fijn artikel! Hier kan ik zeker mijn tips uit halen.
  Ik probeer steeds bewuster om te gaan met winkelen, en meer tweedehands te scoren.
  Daarnaast is het zo belangrijk om te kijken of je kledingstukken op veel diverse manieren kunt combineren, een uitdaging, maar oh zo leuk :-)
  Liefs,
  Evelien

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.