Zo kom je van je droge huid af!

tips droge huid

Altijd heb ik al wel een redelijk droge huid gehad, maar de laatste maanden wordt het steeds erger. Mijn oogleden zijn rood, gevoelig en een beetje schilferig, en ook mijn hoofdhuid is ontzettend droog. Ik weet dat véél meer mensen hier last van hebben, en vandaag wil ik er dan ook wat dieper op in gaan hoe een droge huid ontstaat, wat je er tegen kan doen en wat mijn favoriete verzorgingsproducten tegen een droge huid zijn!

droge huid

Hoe ontstaat een droge huid?

Als ik op internet zoek naar de oorzaken van een droge huid (want nee: hoe alle oorzaken precies in elkaar zitten weet ik helaas niet uit mijn hoofd :) ), kom ik er grofweg drie tegen:

 • Erfelijke aanleg of een verkeerde verzorgingsroutine
 • Een extreem droge huid kan ook te maken hebben met eczeem of psoriasis
 • Als je huid plotseling erg droog is, kan hier een virus of bacterie de oorzaak van zijn

Als je denkt dat je droge huid te maken heeft met een van de laatste twee punten, dan kan je het beste naar de huisarts gaan om advies te vragen. Aan de oorzaken van het eerste puntje kan je soms echter makkelijk zelf wat doen!

anniek

Hoe kan je een droge huid tegengaan?

Sinds mijn huid zo droog is, heb ik al heel wat trucjes uitgeprobeerd om er iets tegen te doen. Sommigen werkten, sommige niet. Dit zal ook per persoon weer verschillen, niemands huid zit precies hetzelfde in elkaar. Gewoon lekker veel proberen dus!

 • Laat de verwarming thuis niet ál te hard gloeien. Hierdoor wordt de lucht in huis namelijk erg droog, waardoor je huid ook extra droog kan worden. En hé: hiermee leef je ook nog eens wat duurzamer!
 • Probeer producten met agressieve, uitdrogende ingrediënten zoveel mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de stoffen Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulfate. Deze stoffen zitten in veel shampoo’s, zepen en reinigingsproducten, en zorgen ervoor dat het product lekker schuimt. Als je snel last hebt van een droge huid, kunnen ze je huid echter wel éxtra droog maken!
 • Ook heel heet en lang douchen werkt uitdrogend voor je huid. Douche dus liever niet al te lang en warm!
 • Kies voor verzorgingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor een gevoelige en droge huid.
 • Af en toe een mild maskertje voor je gezicht geeft je huid een goede boost, en maakt hem lekker zacht.

Mijn favoriete producten tegen een droge huid

In de afgelopen tijd heb ik heel wat producten uitgeprobeerd, en een paar daarvan werkten écht fijn in combinatie met mijn droge huid. Ik deel ze natuurlijk graag met je! Komen ze:

human + kind day and night cream

Human+Kind 24/7 Hydration Day & Night Cream

Deze creme gebruik ik nu al bijna een jaar, maar tot mijn schrik kwam ik erachter dat ik er nog bijna nooit over geschreven heb! Super onterecht, want deze creme is ontzettend fijn. Hij is te gebruiken als dag- én nachtcreme, maar zelf gebruik ik hem alleen ‘s ochtends.

De crème zit boordevol goede, natuurlijke ingrediënten en bevat geen chemicaliën, kleurstoffen, parfum, parabenen en minerale oliën. En dat merk ik: hij maakt mijn huid ontzettend zacht en verzorgd, en trekt snel in. Je doet er ook nog eens ontzettend lang mee omdat je maar een klein beetje nodig hebt, het is de prijs wat mij betreft dus 100% waard!

prijs: 23,95 bij Ici Paris XL 

babor ampullen

babor ampullen review

Babor ampullen

Oké: Babor is inderdaad een wat duurder merk, en ook deze ampullen zijn best prijzig. Maar als je een écht droge huid hebt, zijn deze ampullen ontzettend fijn!

Ik heb zelf een ‘Anti Stress’ setje, waarin 7 ampullen met twee milliliter vloeistof zitten. Dat klinkt als weinig, maar ik doe meestal wel 3 keer met 1 ampul. De vloeistof zelf is heel geconcentreerd en extreem voedend, maar wel zonder vet te zijn. Het goedje trekt razendsnel in.

Eigenlijk is het de bedoeling dat je 1 ampul per week gebruikt, en dan 7 weken achter elkaar. Zelf gebruik ik gewoon een ampul als mijn huid erg droog is. De vloeistof maakt mijn huid onwijs zacht en gevoed, dit is echt mijn rescue middeltje!

Prijs: tussen de 19,50 en de 30,50, afhankelijk van welk setje je koopt – verkrijgbaar bij de Babor shop of bij een bij Babor aangesloten schoonheidssalon

unwash

Unwash

En dan als laatste de producten van Unwash. Unwash is een nieuw merk, dat een wasmethode heeft ontwikkeld die de hoofdhuid wel reinigt, maar zijn natuurlijke oliën niet aantast. Hun producten zijn dus fijn tegen een droge hoofdhuid.

Zelf heb ik ze uitgebreid uitgetest, en hoewel zie mijn extreem droge hoofdhuid niet oplossen, maken ze het ook niet erger dan het al is. Ik denk dat deze producten vooral fijn zijn als je erachter bent gekomen dat je hoofdhuid echt niet tegen sulfaten en parabenen kan. Als je daar wel tegen kan, vind ik de producten persoonlijk best wel duur.

 • Als eerste zie je hier rechtsboven op de foto de Bio Cleansing Conditioner. Dit is een hele milde ‘shampoo’ die je elke dag kunt gebruiken, en waar geen sulfaat en parabenen in zitten. De shampoo schuimt hierdoor dus niet zoals normale shampoo’s, maar is wel een stuk milder.
 • Dan de Anti Residu Cleanse, in het midden. Deze is bedoeld om af en toe, zo’n 1 tot 4 keer in de maand te gebruiken om je haar door en door te reiniging. Ook hierin zitten geen sulfaat en parabenen.
 • Het Hydrating Mask is een heel voedend masker, die je ook op je hoofdhuid kunt gebruiken, zonder dat het je haar verzwaart. Heel fijn!

Prijzen: Bio Cleansing Conditioner = 29,90 – Anti Residu Cleanse – 32,90 – Hydrating Mask 34,90 – verkrijgbaar in de webshop van Unwash


Zo, dit waren: al mijn tips! Het is een behoorlijk lang artikel geworden, maar ik hoop heel erg dat – als jij ook een droge huid hebt – er wat aan hebt!

Wat voor soort huid heb jij?

Liefs Anniek

 

23 reacties

 • Reply
  Suzanne
  23 maart, 2016 at 06:37

  Hele handige tips! Ik probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden thuis.

 • Reply
  Esmée
  23 maart, 2016 at 06:57

  Leuk artikel! Ik heb ook een droge huid en gebruik de producten van Jetske Ultee. Haar producten zijn aardig aan de prijs maar wel heel mild en fijn

 • Reply
  Marlotte
  23 maart, 2016 at 07:03

  Wat een handig artikel! Zelf heb ik ook gigantisch last van een droge huid, maar Embryolisse heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Ik kan na al die jaren echt niet meer zonder. Niet goedkoop, maar heel fijn!

  • Reply
   Anniek
   24 maart, 2016 at 07:08

   Thanx, goeie tip Marlotte! Ik heb hun producten nog nooit uitgeprobeerd, maar ik zal er binnenkort ook eens naar kijken :)

 • Reply
  Laura
  23 maart, 2016 at 07:40

  Goed artikeltje met hele mooie foto’s! Ik heb meer een vette huid denk ik, maar soms ook wel weer een droge huid. Beetje raar.

 • Reply
  Darina
  23 maart, 2016 at 07:55

  Ik heb een hele droge hoofdhuid dus je tips komen op het goede moment.

 • Reply
  Nienke
  23 maart, 2016 at 09:19

  Fijn artikel! Zelf heb ik last van een droge huid en hoofdhuid door mijn eczeem. Van mijn droge hoofdhuid ben ik afgekomen door het gebruik van de producten van Mediceuticals. Niet extreem duur en fijne producten!

  • Reply
   Anniek
   24 maart, 2016 at 07:10

   Oeh, dankjewel voor tip! Mijn hoofdhuid is dus ook echt extreem droog, en ondanks alles wat ik geprobeerd heb, blijft het heel droog. Ik ga zeker eens even naar de producten van Mediceuticals kijken dus, thanx!

 • Reply
  Marlijn
  23 maart, 2016 at 09:40

  Ah goed artikel! Ik heb zelf ook ontzettend veel last van een droge huid nu. Die ampullen klinken heel goed. Ik gebruik op dit moment wat cremepjes van dr Hauschka, maar het wilt nog niet echt werken.. Liefs

 • Reply
  Liset - Beautydagboek
  23 maart, 2016 at 09:46

  Leuk dat je hier een artikel over schrijft! Zelf heb ik een erg droge huid door het eczeem dat ik al jaren heb. Vooral heel goed vet houden van de huid werkt goed voor mij in combinatie met zalven van de dermatoloog. En natuurlijk goede huidverzorgingsproducten gebruiken die echt iets doen.

 • Reply
  Denise
  23 maart, 2016 at 10:08

  Erg fijn artikel, ik heb zelf ook altijd al last gehad van een droge huid. Heel erg vervelend!

 • Reply
  Nienke
  23 maart, 2016 at 10:18

  Fijn artikel! Zelf heb ik last van een droge huid door mijn eczeem. Ik had een hele droge hoofdhuid, en nog wel eens, maar de producten van Mediceuticals helpen heel goed.

 • Reply
  Nathalie
  23 maart, 2016 at 10:29

  Ik heb zelf ook een lastige huid. Op sommige plekken juist vettig en andere delen (onder mijn ogen/wangen en rondom mijn mond weer erg droog). Wat helpt is het gebruiken van producten zonder extra toevoegingen en de droge plekken ‘s avonds voor het slapengaan lekker vettig insmeren. Wat ik weer op moet pakken is het uitgebreider reinigen van mijn gezicht, want dit schiet er nu vaak bij in.

 • Reply
  mariëlle
  23 maart, 2016 at 12:54

  Leuk artikel! Ik heb zelf ook een droge huid en het was een zoektocht, maar ik ben nu tevreden haha!

 • Reply
  Manon
  23 maart, 2016 at 13:43

  Leuk artikel. Fijne tips ook. Ik heb de verwarming hier best vaak aanstaan, oeps

 • Reply
  Mariska
  23 maart, 2016 at 17:20

  De meeste dingen doe ik al maar m n huid blijft toch droog. Fijne hydraterende cremes helpen het beste!

 • Reply
  Iris
  23 maart, 2016 at 17:32

  Mijn huid is ook enorm droog, daarom smeer ik mezelf in met cetomacrogol crème. Helaas vergeet ik heel vaak mijn armen en benen bij te houden.

 • Reply
  Tessa
  23 maart, 2016 at 19:24

  Goede tips! Ik heb zelf namelijk ook een droge huid. Trouwens, ik las dat je communicatiewetenschappen wil gaan studeren! Superleuk, want ik denk daar zelf ook over. Zou je er misschien een apart artikel over kunnen schrijven?

 • Reply
  Puck
  23 maart, 2016 at 20:15

  Zelf kreeg ik afgelopen winter voor het eerst last van een droog huidje, maar de celestial moisturizer van Lush heeft het helemaal opgelost, én me van mijn puistjes afgeholpen. Ook een aanrader dus!

 • Reply
  Cristy
  24 maart, 2016 at 16:56

  Wat een goed artikel! Zelf heb ik de afgelopen paar maanden ook echt last gehad van een droge huid. Vooral het gebied rondom mijn wenkbrauwen is erg droog. Ik merk dat 2x keer per week een maskertje aanbrengen wel echt een verschil maakt, maar ik ben altijd opzoek naar goede tips. Misschien moet ik de capsules maar eens proberen :) Xx

 • Reply
  Quinty
  24 maart, 2016 at 19:30

  Ik vind je foto’s echt prachtig! En je hebt echt een lach waar ik al vrolijk van word als ik er naar kijk.

 • Reply
  Lisa
  24 maart, 2016 at 19:45

  Ik heb juist eerder een vette huid, maar alsnog een heel goed artikel met heel veel mooie producten. Ik kende al die merken nog helemaal niet.

 • Reply
  Gerda
  7 april, 2016 at 10:29

  Nog een tip: drink veel water! Je kunt veel smeerseltjes smeren, maar water drinken zorgt toch voor de beste hydratatie. Iets wat ik te weinig doe, dus vandaar die droge huid af en toe… :)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.