TRAVEL DIARY / Een week in Roemenië! - GlowofbeautyGlowofbeauty

23 juli 2016

maan

Eergisteren stapte ik ‘s morgens om half 10 in een van onze busjes in Roemenië, en om half 5 ‘s middags was ik weer thuis. Moe, maar met een hoofd vol met bijzondere ervaringen. Extreme armoede, héél veel knuffels van lieve kinderen, een dagje shoppen en zwemmen, een onwijs leuke groep… Vandaag de diary van mijn week in Roemenië!

uitzicht vliegtuig

Vorige week woensdag begon het avontuur: samen met een groep van 18 jongeren en een aantal begeleiders vertrok ik naar Roemenië. We gingen naar hetzelfde dorpje als waar we als kerk al járen komen, om daar een week lang een programma te draaien voor de zigeunerkinderen.

vliegveld

Eenmaal uit het vliegtuig sloeg de hitte ons om het lijf. Het was 30 graden in Roemenië!

roemenie

Vanaf het vliegveld was het nog zo’n 2 uur rijden. Alles om ons heen zag er totáál anders uit dan in Nederland, maar het voelde wel weer vertrouwd! Vorig jaar ben ik namelijk ook al naar hetzelfde dorp in Roemenië gegaan.

eten

We sliepen net als vorig jaar weer in het verblijf naast een Hongaarse kerkelijke gemeente. Ilona en Irene, twee lieve omaatjes, kookten elke avond voor ons. En dan geen Hollandse pot, nee: Trans-sylvanisch! Dat betekent: veel vlees, veel aardappels, veel soep, en weinig groente. Hoewel het op een gegeven moment een beetje onze neus uitkwam, konden we het de eerste paar avonden zeker waarderen!

wit huis

Hier zie je een deel van ons verblijf! We hadden lekker veel ruimte, wat heel fijn was.

mime

De volgende dag gingen we meteen aan de slag met het kinderwerk! Elke dag zag het programma er zo uit: ‘s ochtends toneelstukjes, werkjes en dansen, en ‘s middags sport en spel.

roemenië kinderen

Er waren zoveel kinderen die er vorig jaar ook waren! Het was heel fijn om ze allemaal weer terug te zien, wat een schatjes <3

kinderwerk

Na de werkjes gingen we telkens lekker dansen!

hongaars eten soep

En als we weer terugkwamen van de sport en spelmiddagen stonden er alweer bergen avondeten op ons te wachten. Teveel koken is voor de Hongaren (dit zijn trouwens Hongaren die wel in Roemenië wonen) echt een teken van gastvrijheid.

Hier zie je een… bijzondere soep met griesmeelballen :)

hongaarse volksdans

In het begin van de week werden we door de Hongaarse jongeren meegenomen naar hun danszaal, waar we een lesje Hongaars volksdansen kregen!

ijsje

‘s Avonds haalden we vaak een ijsje bij het winkeltje om de hoek. Sowieso is alles in Roemenië onwijs goedkoop, maar een bolletje schepijs kostte hier maar 35 cent! :o

kindje band

buitenspelen

Zo ongeveer alle dagen daarna hebben we weer gevuld met kinderwerk! De kinderen in het dorpje waar we waren zijn vaak erg arm, gaan niet altijd naar school en vinden het heerlijk om gewoon lekker te spelen, knuffels te krijgen en kind te zijn.

latte macciato

heel veel chips

Halverwege de week gingen we een middagje naar Targu Mures, een grote stad in onze buurt. We hebben er lekker wat rondgeslenterd, geshopt, koffie gedronken en door de supermarkt gelopen. Check trouwens deze mega zak met een gekke Roemeense soort chips!

kampvuur

‘s Avonds maakten we vaak een kampvuurtje, waar omheen we tot in de late uurtjes gekletst, gezongen en gelachen hebben.

daycenter

Hier zie je het ‘daycenter’, het gebouw waar we het kinderwerk organiseerden. Samen met de bewoners uit het zigeunerdorpje hebben we deze school/kinderopvang/kerk in de afgelopen jaren opgebouwd.

band roemenië

20160718_203933

maan

Op een gegeven moment zijn we met een kleinere groep ook nog de kern van het zigeunerdorpje zelf ingegaan. Hier zijn we langs geweest bij verschillende mensen en gezinnen. Van hele arme mensen tot mensen die het iets beter hadden.

We hebben hygiënepakketjes uitgedeeld, en veel mensen nodigden ons ook uit om even wat te blijven drinken. De avond dat we in het dorpje waren heeft echt heel veel indruk op me gemaakt. Al die armoede, en dan toch die gastvrijheid en hartelijkheid!

kind band

kind florien

Woensdagochtend  was de laatste keer dat we kinderwerk deden. Het ging weer heel goed, maar het was wel lastig om afscheid te nemen van de kinderen…

anniek dianne weekend

‘s Middags gingen we met de groep naar ‘Weekend’, een groot buitenbadencomplex. Even een ontspannen middagje.

anniek roemenië

En donderdag was het alweer tijd om terug naar Nederland te gaan :(


De week in Roemenië is voorbij gevlogen, maar tegelijkertijd heb ik ook het gevoel dat ik er heel veel heb gedaan en heb meegemaakt. Er waren confronterende momenten, maar ook vooral heel veel mooie en gezellige!

Heb jij weleens vrijwilligerswerk gedaan? En ben je al een keer in Roemenië geweest?

Liefs Anniek

 

14 comments on “TRAVEL DIARY / Een week in Roemenië!”

  23 juli, 2016

  Wat een ontzettend bijzondere week Anniek! Lijkt me heel indrukwekkend om de armoede daar te zien, maar ook super fijn dat je iets voor de mensen kunt betekenen. Fijn dat je zo’n mooie week gehad hebt!


  23 juli, 2016

  Wat tof van je dat je dit doet zeg!


  23 juli, 2016

  Volgens mij moet het heel bijzonder geweest zijn! Lijkt me best heel confronterend om al die armoede enzo te zien, zeker omdat wij dat hier in Nederland absoluut niet gewend zijn. Ik ben nog nooit in Roemenië geweest, maar zou er zeker wel eens heen willen gaan. Liefs!


  23 juli, 2016

  Wat tof dat je dit doet! En het lijkt me dan inderdaad ook gaaf om weer terug te gaan en dan de kinderen die je vorig jaar gezien hebt, nu ook weer kunt zien :)


  23 juli, 2016

  Ik doe eigenlijk een soort van twee soorten vrijwilligerswerk, maar niet zo goed als dit hihi. Met school hebben ‘we’ een opvang in Roemenië, waar heel de school jaarlijks ontzettend veel geld voor ophaalt. Ieder jaar gaat daar een klein groepje leerlingen met een paar leraren heen, en als ik oud genoeg ben, hoop ik héél graag mee te gaan. Ze zeggen dat het best zwaar is, maar het is ook een prachtige ervaring. Echt goed van je dat jij dit ook hebt gedaan!
  Liefs!


  23 juli, 2016

  Wat ongelofelijk gaaf! Het lijkt me echt een hele ervaring om dit voor een week mee te maken :D


  23 juli, 2016

  Heel mooi dat je dit hebt gedaan en een lach op hun gezichten hebt gebracht! En wat warm daar zeg. :)


  23 juli, 2016

  Wauw, wat een mooi werk heb je gedaan! Om kinderen te laten lachen is echt het allerleukste!


  23 juli, 2016

  Wat een mooi en dankbaar werk zeg! Zo fijn, al die blije gezichtjes van de kinderen<3 Lijkt me erg mooi om een keer te doen zoiets! X


  23 juli, 2016

  Heel bijzonder werk, die kinderen zien er zo blij uit!


  23 juli, 2016

  Wat ongelooflijk gaaf en wat mooi om die vrolijke gezichtjes van die kinderen daarna allemaal te zien!


  23 juli, 2016

  Zo’n leuk verslag!


  25 juli, 2016

  Wat mooi om te zien! Heel tof dat je dit jaar weer mee bent geweest om te helpen.


  Linda
  30 juli, 2016

  Wat mooi en goed dat je dat doet!