ÜBERGEZOND ONTBIJTJE: ZOATS

havermout-courgette

Havermoutpap: een lekker én heel gezond ontbijtje. Als je echter nog een stapje verder wilt gaan qua healthiness, dan is er nu iets nieuws voor jou: ‘zoats’. Oftewel: havermoutpap met courgette (Whut, echt? Ja, echt).  Ik testte het uit, en wauw, dit is echt enorm verrassend!

zoats-recept

Zoats

Recepten met havermout, ze gaan me nooit vervelen. Het is hartstikke gezond, het vult goed en er is zo ontzettend veel mogelijk met dit ingrediënt! Ik denk dat er inmiddels ook al wel een stuk of twintig havermoutreceptjes online staan op deze blog… (check hier, hier en hier bijvoorbeeld)

Toen ik laatst ergens op Instagram ‘zoats’ voorbij zag komen (havermoutpap met courgette), was mijn interesse meteen gewekt. Het leek me maar een gekke combinatie eigenlijk. Maar na het voor de eerste keer geproefd te hebben was ik mega verrast: dit is lekker!

Courgette heeft een best wel neutrale smaak, en in dit recept proef je de havermout dan ook eigenlijk nauwelijks. Wel zorgen de kleine stukjes courgette voor een bepaalde bite, en ja: je ziet ze ook zitten. Daar valt niet over te discussiëren. Maar dat neemt niet weg dat de pap hartstikke lekker is, én ultra gezond!

havermout-met-courgette

Wat heb je nodig voor 1 portie zoats?

 • 30 gram havermout
 • 10 gram boekweitgrutten (dit kan je ook vervangen door havermout)
 • 100 ml melk
 • 250 ml water
 • snufje kaneel
 • 0,5 banaan
 • 10 cm geraspte courgette (dus 10 cm van een courgette, geraspt)
 • een handje rozijnen
 • eventueel wat toppings, ik gebruikte frambozen en zaden

Wat moet je doen?

 • Prak de banaan en doe het samen met de havermout, boekweitgrutten, melk, water, kaneel en rozijnen in een mok. Laat dit een nacht (of 2 uur) weken.
 • De volgende ochtend giet je de inhoud van de mok in een pannetje. Doe ook de geraspte courgette in de pan, en zet het vuur aan.
 • Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook, roer regelmatig, en wacht tot het de dikte van pap heeft.
 • Doe de pap in een kom, en geniet ervan!

havermout-courgette-recept

Durf jij het aan, de zoats?

Liefs Anniek

 

12 reacties

 • Reply
  Laura
  14 september, 2016 at 05:32

  Ah, heel apart! Wel gezond zou ik denken ja.

 • Reply
  Esmée
  14 september, 2016 at 06:01

  Klinkt vreemd maar ben wel benieuwd! Ik wil ook graag een keer havermoutpap met geraspte wortel proberen

  • Reply
   Anniek
   15 september, 2016 at 07:04

   Ja, zoiets heb ik ook weleens voorbij zien komen… Ik word nu wel benieuwd eigenlijk, haha!

 • Reply
  Neeltje | Thoughts in Style
  14 september, 2016 at 06:24

  Dit ziet er echt lekker uit!

 • Reply
  Suzanne
  14 september, 2016 at 06:57

  Ziet er weer heerlijk uit

 • Reply
  Eline
  14 september, 2016 at 07:02

  Wat een bijzondere combinatie. Ik heb er echt nog nooit van gehoord!

 • Reply
  Lois Lorinde
  14 september, 2016 at 08:54

  Ziet er goed uit! Ik houd zelf helemaal niet van courgette, maar soms kan ik het ergens doorheen wel waarderen. Ik ga een gokje wagen, haha!

 • Reply
  Emilie
  14 september, 2016 at 09:40

  Wat een grappige combinatie. Maar inderdaad heeft courgette een redelijk neutrale smaak… ik zou het denk ik nog wel aandurven! (maar dan zonder die banaan haha)

  • Reply
   Anniek
   15 september, 2016 at 07:03

   Oeh, die banaan vind ik juist echt onmisbaar! Je proeft in dit ontbijtje niet echt een typische banaansmaak, maar het geeft wel een hele ‘warme’ en zoetige smaak aan het gerecht :) Ben benieuwd wat je er van vindt!

 • Reply
  Iris
  14 september, 2016 at 10:56

  Het lijkt me best leuk om een keer te proberen. Ik vraag me wel af wie er ooit op het idee kwam.

 • Reply
  Anne-Sterre
  14 september, 2016 at 20:24

  Hoe komen mensen er toch op, dat vraag ik ne echt af. Om antwoord te geven op de vraag, ja, ik zou het best uit willen proberen, ook al lijkt het den gekke combinatie. Ik denk dat het prima te doen is.

  • Reply
   Anniek
   15 september, 2016 at 07:02

   Haha, ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar… :)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.