Havermoutpap: een lekker én heel gezond ontbijtje. Als je echter nog een stapje verder wilt gaan qua healthiness, dan is er nu iets nieuws voor jou: ‘zoats’. Oftewel: havermoutpap met courgette (Whut, echt? Ja, echt). Ik testte het uit, en wauw, dit is echt enorm verrassend!
Zoats
Recepten met havermout, ze gaan me nooit vervelen. Het is hartstikke gezond, het vult goed en er is zo ontzettend veel mogelijk met dit ingrediënt! Ik denk dat er inmiddels ook al wel een stuk of twintig havermoutreceptjes online staan op deze blog… (check hier, hier en hier bijvoorbeeld)
Toen ik laatst ergens op Instagram ‘zoats’ voorbij zag komen (havermoutpap met courgette), was mijn interesse meteen gewekt. Het leek me maar een gekke combinatie eigenlijk. Maar na het voor de eerste keer geproefd te hebben was ik mega verrast: dit is lekker!
Courgette heeft een best wel neutrale smaak, en in dit recept proef je de havermout dan ook eigenlijk nauwelijks. Wel zorgen de kleine stukjes courgette voor een bepaalde bite, en ja: je ziet ze ook zitten. Daar valt niet over te discussiëren. Maar dat neemt niet weg dat de pap hartstikke lekker is, én ultra gezond!
Wat heb je nodig voor 1 portie zoats?
- 30 gram havermout
- 10 gram boekweitgrutten (dit kan je ook vervangen door havermout)
- 100 ml melk
- 250 ml water
- snufje kaneel
- 0,5 banaan
- 10 cm geraspte courgette (dus 10 cm van een courgette, geraspt)
- een handje rozijnen
- eventueel wat toppings, ik gebruikte frambozen en zaden
Wat moet je doen?
- Prak de banaan en doe het samen met de havermout, boekweitgrutten, melk, water, kaneel en rozijnen in een mok. Laat dit een nacht (of 2 uur) weken.
- De volgende ochtend giet je de inhoud van de mok in een pannetje. Doe ook de geraspte courgette in de pan, en zet het vuur aan.
- Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook, roer regelmatig, en wacht tot het de dikte van pap heeft.
- Doe de pap in een kom, en geniet ervan!
Durf jij het aan, de zoats?
Liefs Anniek
12 reacties
Laura
14 september, 2016 at 05:32Ah, heel apart! Wel gezond zou ik denken ja.
Esmée
14 september, 2016 at 06:01Klinkt vreemd maar ben wel benieuwd! Ik wil ook graag een keer havermoutpap met geraspte wortel proberen
Anniek
15 september, 2016 at 07:04Ja, zoiets heb ik ook weleens voorbij zien komen… Ik word nu wel benieuwd eigenlijk, haha!
Neeltje | Thoughts in Style
14 september, 2016 at 06:24Dit ziet er echt lekker uit!
Suzanne
14 september, 2016 at 06:57Ziet er weer heerlijk uit
Eline
14 september, 2016 at 07:02Wat een bijzondere combinatie. Ik heb er echt nog nooit van gehoord!
Lois Lorinde
14 september, 2016 at 08:54Ziet er goed uit! Ik houd zelf helemaal niet van courgette, maar soms kan ik het ergens doorheen wel waarderen. Ik ga een gokje wagen, haha!
Emilie
14 september, 2016 at 09:40Wat een grappige combinatie. Maar inderdaad heeft courgette een redelijk neutrale smaak… ik zou het denk ik nog wel aandurven! (maar dan zonder die banaan haha)
Anniek
15 september, 2016 at 07:03Oeh, die banaan vind ik juist echt onmisbaar! Je proeft in dit ontbijtje niet echt een typische banaansmaak, maar het geeft wel een hele ‘warme’ en zoetige smaak aan het gerecht :) Ben benieuwd wat je er van vindt!
Iris
14 september, 2016 at 10:56Het lijkt me best leuk om een keer te proberen. Ik vraag me wel af wie er ooit op het idee kwam.
Anne-Sterre
14 september, 2016 at 20:24Hoe komen mensen er toch op, dat vraag ik ne echt af. Om antwoord te geven op de vraag, ja, ik zou het best uit willen proberen, ook al lijkt het den gekke combinatie. Ik denk dat het prima te doen is.
Anniek
15 september, 2016 at 07:02Haha, ja, daar ben ik ook wel benieuwd naar… :)