Recept / Healthy (vegan) sticky chocolate pie

vegan chocolade taart

Met mijn vorkje prikte ik het eerste stukje van het taartje af. Na een ochtend heel veel uitproberen kon ik niet wachten om hem te proeven. Ik stak het stukje in mijn mond. De taart was knapperig van buiten, en iets romiger van binnen. Bijna helemaal vegan ook, suikervrij, gezond, en oh, zó ontzettend lekker. Vandaag laat ik je zien hoe ik deze healthy treat maakte!

vegan chocoladetaart

Een beetje gekluns

Oké, heel eerlijk? Het proces achter dit taartje was niet heel tof. Mijn experiment met vegan kokosroom mislukte volledig. Ik moest twee keer opnieuw naar de supermarkt fietsen omdat ik iets vergeten was. De mensen met wie ik het taartje zou opeten konden uiteindelijk toch niet langskomen. oké ergens is dat een voordeel, want: hele taart voor mij en mijn ouders!

Gelukkig was het uiteindelijke resultaat ontzettend lekker, en is ´t er echt eentje om te onthouden. Zacht, smeuïg, super chocolade-achtig, best wel healthy, en het is ook nog eens heel makkelijk om het helemaal vegan te maken!

recept vegan brownie

Wat heb je nodig?

Voor het taartje (6-8 personen)

 • 100 gram ontpitte dadels
 • 3 eieren (Vegan? Vervang de eieren door een mengsel te maken van 3 el chiazaad en 9 el water, wat je 15 minuten in de koelkast hebt laten weken)
 • 65 gram havermeel (dat is in de blender/keukenmachine gemalen havermout)
 • 1 banaan
 • 50 gram boter (Vegan? Gebruik (kokos)olie!)
 • 50 ml zwarte koffie
 • 50 gram rauwe cacaopoeder
 • 1 tl vanille extract
 • 1 el bakpoeder
 • snufje zout

Voor de topping

 • 200 ml slagroom (Vegan? Gebruik sojaroom!)
 • 1 el suiker
 • 1 theelepel rauwe cacaopoeder
 • een klein beetje kokos om over het taartje heen te sprinklen

vegan brownie

Wat moet je doen?

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Maal de dadels, banaan en eieren in de blender tot een glad mengsel. Voeg daarna de gesmolten boter, de koffie, en het vanille extract toe, en meng dit er goed doorheen.
 3. Meng in een kom het havermeel, de bakpoeder, cacaopoeder en een snufje zout. Roer hier het mengsel uit de blender doorheen.
 4. Giet het mengsel in een ingevette/met bakpapier beklede bakvorm. Ik gebruikte een bakvorm met een doorsnede van 24 cm, maar liet 2-3 cm leeg tussen de rand van de bakvorm en erin geschepte het mengsel.
 5. Bak de taart 30 minuten in de oven, totdat hij een wat knapperiger korstje heeft.
 6. Voor de topping klop je de slagroom op met de suiker en het cacaopoeder. Het cacaopoeder geeft een mooi chique kleurtje aan de slagroom! Als de taart klaar is smeer je de slagroom erop, en strooi je er wat kokos overheen.

slagroom

Oké, de slagroom erbij is natuurlijk niet helemaal healthy. Als je voor écht gezond en suikervrij wilt gaan kan je dat weglaten. Wat ook lekker is, is om de slagroom te vervangen door een cream cheese topping!

En oh ja, de basis van dit receptje heb ik gehaald van Food Bandits, een hele toffe kookwebsite.

Eet jij eigenlijk weleens (of altijd?) vegan?

Liefs Anniek

 

23 reacties

 • Reply
  Suzanne
  2 maart, 2016 at 06:25

  Lijkt me zeker de moeite waard! Ik ga het binnenkort wel eens maken!

 • Reply
  Marlotte
  2 maart, 2016 at 07:02

  Aah, dit lijkt me echt een ontzettend lekkere taart. Yum! Fijn dat je ook vegan opties noemt :)

 • Reply
  Esmée
  2 maart, 2016 at 07:03

  Oh wat lijkt dit me lekker! Het ziet er heel goed uit!

 • Reply
  Darina
  2 maart, 2016 at 07:05

  Ziet er om te smulken uit!

 • Reply
  Darina
  2 maart, 2016 at 07:05

  Smullen bedoel ik :)

 • Reply
  Renske
  2 maart, 2016 at 08:31

  Mmm! Dit ziet er heerlijk uit zeg. Ik eet eigenlijk nooit vegan geloof ik. Op sommige tussendoortjes na, maar maaltijden heet ik niet vegan, wel een aantal keer vegetarisch!

 • Reply
  Kim
  2 maart, 2016 at 08:44

  Oeh, ziet er zo goed uit dit! Ben echt enorm benieuwd hoe het smaakt ook. Door de donkere kleur ziet het er een beetje uit als de bodem van een enorm oreokoekje, haha!

 • Reply
  Anna
  2 maart, 2016 at 09:40

  Aaah, wat balen dat het zo’n lastig proces was :(. Maar als het dan af is, kun je er extra van genieten! Yesss! Lijkt me heel lekker :).

 • Reply
  Sophie
  2 maart, 2016 at 09:42

  Ah wow, dit ziet er wederom heel goed uit :) Ik krijg er spontaan honger van!

 • Reply
  Deisy
  2 maart, 2016 at 10:03

  De taart ziet er echt heerlijk uit zeg! Daar wil ik wel een hapje van proeven haha ;-)

 • Reply
  Charelle
  2 maart, 2016 at 10:14

  Oh wat een heerlijk receptje! Mooi ook dat contrast dus de donkere bodem en de witte slagroom! ^^

 • Reply
  Iep
  2 maart, 2016 at 10:15

  Mmmm, heerlijk zeg!
  Liefs Iep xo

 • Reply
  Klaske
  2 maart, 2016 at 10:19

  Oh wauw, dat ziet er nog eens lekker uit, zeg! En wat tof dat het ook vegan is, niet dat ik veganist ben, maar ik mag geen melk, dus vegan recepten zijn altijd heel fijn. Deze ga ik zeker een keer maken! Liefs

 • Reply
  Manon
  2 maart, 2016 at 12:11

  Ziet heerlijk uit

 • Reply
  alexa
  2 maart, 2016 at 12:15

  ziet er heel erg lekker uit zeg!

 • Reply
  Babette | StudioBabsie
  2 maart, 2016 at 12:20

  Ziet er lekker uit!

 • Reply
  Milou
  2 maart, 2016 at 15:11

  Dit ziet er zó goed uit! Zag het vanochtend al voorbij komen op IG. Ik ga hem proberen te maken!

 • Reply
  Iris
  2 maart, 2016 at 17:38

  Eindelijk het recept, ik keek er al naar uit sinds je de eerste foto ervan deelde.

 • Reply
  Susan
  2 maart, 2016 at 20:43

  Poeh that looks good!

  Liefs,
  Susan

 • Reply
  Arjanne
  2 maart, 2016 at 21:08

  Mmmm…. En ook nog healthy! Waar wacht ik nog op??? Maken die handel!

 • Reply
  Marleen
  3 maart, 2016 at 10:42

  Hmm lijkt me heerlijk! ik ben alleen niet zo dol op dadels haha ..

 • Reply
  Els
  3 maart, 2016 at 16:18

  Hoi Anniek,
  Even een paar tips om je kokosslagroom mislukking niet nog een keer te laten gebeuren. Ik heb ze zelf ook opgedaan door mislukkingen trouwens ;).
  1. Koop fair traide kokosmelk van de AH, die bevat van zichzelf meer vet (en ik denk minder emulgatoren ofzo, of gewoon niet) dan andere soorten. Daardoor zit er al een enorme dikke laag ‘kokosroom’ in.
  2. Zet als je kokoslaggroom wilt maken het blik kokosmelk een dag/avond van tevoren (zeg min. 8 uur) op zijn kop in de koelkast.
  3. Vlak voor je de slagroom nodig hebt haal je het blik uit de koelkast, draai je het om en maak het open: haal dan alleen (!) de bovenste superdikke en harde laag uit het blik en laat de rest achter. Ga ook niet kleine beetjes harde kokosroom uit het ‘water’ scheppen, dat bevat teveel vocht.
  4. Kloppen maar!
  Wedden dat het zo wel lukt! Bij mij wel in elk geval, superfijn :). Veel recepten vergeten die eerste 2 stappen te noemen :(.
  Ik hoop dat je het nog eens durft te proberen, misschien bij deze taart?
  http://www.sproutedroutes.com/healthy-snickers-pie-raw-vegan-gluten-grain-free-refined-sugar-free/
  Ik had hem vorige week voor mijn vrienden gemaakt (ik maak elke maand taart voor ze, al 1.5 jaar lang) en hij viel zeeeer in de smaak :)

  Succes! Els

 • Reply
  Laura
  4 maart, 2016 at 15:37

  Jummy pummy!!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.