Waarom alle bloggers een 50mm lens hebben (en ik nu ook!)

50mm lens

Alle bloggers hebben ‘m. Vraag maar eens rond, en je zult zien dat het de aller-, aller-, allerpopulairste lens is in het bloggerswereldje. Over welke lens ik het heb? De 50mm lens! Vandaag laat je mijn eigen, nieuwe 50mm lens zien, en leg ik uit waarom het ZO’N FIJNE LENS is!

fleur collage

Het begon allemaal bij de outfitfoto’s…

Ik denk dat het in november was, toen ik voor het eerst zo’n ding in mijn handen kreeg. Ik ging voor de eerste keer outfitfoto’s maken met Fleur, en zij had een 50mm lens op haar camera zitten. Meteen na de eerste foto die ik met die lens maakte was ik om: deze moest op mijn wishlist. Die prachtige scherptediepte die je hierboven op de door mij gemaakte foto’s van Fleur ziet, I LOVE IT!

Nikon nikkor 50mm

Nikon Nikkor 50mm F/1.8

En nu, na heel veel sparen, getwijfel en mislukte Marktplaatsbezoekjes heb ik ‘m dan eindelijk! Je wilt niet weten hoe blij ik was toen afgelopen woensdag het pakketje bezorgd werd :D

Eigenlijk wilde ik de lens ergens tweedehands proberen te scoren, maar dat lukte helaas niet. Misschien dat het wel was gelukt als ik nog wat langer gewacht had, maar aangezien ik hem voor een kunstprojectje wilde gebruiken die ik al gauw in moet leveren, wilde ik hem het liefst afgelopen week hebben. Uiteindelijk heb ik hem dus gewoon nieuw besteld!

50 mm lens nikon

Voordelen van de 50mm F/1.8 lens

Maar: wáárom wilde ik die lens nou zo graag hebben, en is hij zo ontzettend populair onder bloggers? Nou, komt ‘ie hoor…

Lichtsterk

Mijn 50mm lens heeft een diafragma van F/1.8. Hoe lager het cijfertje achter de F (bij mij dus 1.8) hoe groter het diafragma. Vergeleken met andere diafragmagetallen is 1.8 behoorlijk laag, wat betekent dat het diafragma dus groot is.

Omdat het diafragma zo groot is, is de lens erg lichtsterk. Hierdoor kan je ook bij weinig licht nog hartstikke goed fotograferen!

parfum philosophy

Scherptediepte

Ok. Die lichtsterkte is heel handig hoor, maar het allerfijnste aan de 50mm F/1.8 is de scherptediepte! Door het grote diafragma wordt het punt waar je op scherp stelt helemaal scherp, maar de achtergrond heel blurry, vaag.

Kijk maar eens naar de collage hierboven: de linkerfoto heb ik gemaakt met een standaard lens (18-105mm), en de rechterfoto met de 50mm lens. De achtergrond van de rechterfoto is heel vaag, waardoor het product zelf er echt uitspringt. Hierdoor is de lens trouwens ook heel geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie.

De prijs

Cameralenzen zijn vaak behoorlijk aan de prijs, maar relatief is de 50mm lens gelukkig best goedkoop! Voor de 50mm F/1.8 van Canon betaal je zo’n 100 euro, en voor die van Nikon helaas wat meer: 239 euro. Wat overigens alsnog niet heel duur is vergeleken met andere lenzen.

review nikon 50 mm

Conclusie: ik ben onwijs happy met mijn nieuwe 50mm F/1.8 lens! Heb jij ook ervaring met deze lens? 

Liefs Anniek

p.s. dat kunstprojectje waar ik de lens voor nodig had, ga ik komende week met jullie delen! (enstiekembenikerbesttrotsop)

 

46 reacties

 • Reply
  Janne
  27 maart, 2016 at 08:10

  Ik kan echt niet zonder mijn 50mm lens. Wat een fijn ding. De scherpte diepte is daarmee zo mooi!

 • Reply
  Iris
  27 maart, 2016 at 08:18

  Dit lijkt mij een hele fijne lens! Ik ga hem zeker onthouden!

 • Reply
  Renske
  27 maart, 2016 at 08:27

  Ik heb de 50 mm lens afgelopen december gekocht. Als verkapt kerstcadeau voor mezelf, haha! Wat een prijsverschil trouwens tussen Canon en Nikon! ;-) Enfin, ik ben er nog steeds ongelofelijk blij mee!

  Stiekem word ik nu wel heel nieuwsgierig naar jouw kunstprojectje. Fijne Paasdagen!

 • Reply
  Darina
  27 maart, 2016 at 08:34

  Hij staat ook op mijn wishlist! Hele mooie foto’s en wat een verschil! Fijne Pasen!

 • Reply
  Marlijn
  27 maart, 2016 at 08:45

  Ik ben ook super blij met de mijne! Ook al wil ik nu eigenlijk de Sigma 35mm lens zodat je ook niet zo ver weg hoeft te staan. alleen is die wel heel duur.. X

 • Reply
  Nicole
  27 maart, 2016 at 09:01

  Hij is mooi he. Ik vind het ook echt een geweldig fijne lens!

 • Reply
  Suzanne
  27 maart, 2016 at 09:07

  Ik wil hem zelf al zo lang, maar het komt het nog steeds niet van. Ik heb echt een hekel aan geld uitgeven, zelfs aan dit soort dingen waar ik zoveel plezier van ga hebben.

 • Reply
  Emma
  27 maart, 2016 at 09:07

  Door deze post staat hij ook op mijn wishlist!!

 • Reply
  Stephanie
  27 maart, 2016 at 09:08

  Jaaaa, hele fijne lens! Ik heb m ook en ik ben er super blij mee ?

 • Reply
  Fleur
  27 maart, 2016 at 09:16

  Wat een toffe voorbeeld foto’s heb je er mee gemaakt!
  Ik ben grote fan van deze lens, hij is super!

 • Reply
  Anna
  27 maart, 2016 at 09:23

  Jaaa, dol op de scherpte-diepte lenzen <3. Ik had zelf een 50mm F/1.8 zonder autofocus, maar nu sinds een tijdje de 35mm F/1.8 met ook een autofocus (toch net wat gemakkelijker, hihi). Zó blij mee! Ik gebruik eigenlijk nauwelijks meer een andere lens.

 • Reply
  BySilke
  27 maart, 2016 at 09:40

  Leuke lens he! Ik heb ‘m nu een jaartje geloof ik en hij zit echt standaard op mijn fototoestel. Soms wat moeilijk om creatief uit te hoek te komen gezien je niet kan inzoomen, maar de foto’s zijn des te leuker. Liefs!

 • Reply
  Mariëlle
  27 maart, 2016 at 10:09

  Hihi ja typisch zo’n blogger ding. Ik heb er ook een en gebruik die sindsdien altijd!

 • Reply
  Britt
  27 maart, 2016 at 10:10

  Super dat je hem hebt! Wel balen dat de prijzen van nikon duurder zijn, maargoed, dan heb je ook wel wat he ;)

 • Reply
  Britt • Annebrittures
  27 maart, 2016 at 10:18

  Ik ben zo benieuwd naar je projectje, oeh! En ik heb de macro lens met 2.4 maar ik wil ook dolgraag de 50mm eens proberen en misschien wel kopen. maar de prijs houdt me echt tegen.. Misschien koop ik heb ooit wel eens tweedehands. ( :

 • Reply
  Marjolein
  27 maart, 2016 at 11:31

  Well finally, haha! Dit is echt een musthave voor elke eigenaar van een spiegelreflex camera! Ik heb de Canon versie, al zou ik ooit nog wel een nog betere willen (er zijn ook versies met F1.4 en F1.2). Ben benieuwd naar je projectje!

  • Reply
   Anniek
   28 maart, 2016 at 06:54

   Ja, de versies met F1.4 en F1.2 zijn stiekem nóg mooier inderdaad! Helaas ook wel een stukje prijziger, haha :) Bedankt voor je reactie!

 • Reply
  Danielle
  27 maart, 2016 at 11:39

  Yes! Heel fijn! Hoewel ik met mijn cropped sensor toch íets vaker gebruik maak van mijn 24mm

 • Reply
  Hillene
  27 maart, 2016 at 12:07

  Jaa, de 50 mm is echt zo fijn <3 Hij maakt perfecte lichte foto's en portretten worden er echt zo gaaf mee!

 • Reply
  Jacqueline Ripzaad
  27 maart, 2016 at 12:18

  Leuke post! Ik ben momenteel aan het twijfelen tussen de 50 mm/1.8G en 50 mm/1.4 G voor de Nikon.. Prijsverschil is echt huge!

 • Reply
  Amber
  27 maart, 2016 at 12:31

  Hey Anniek, vraagje; ik wil een nieuwe camera kopen en twijfel erg ttussenn één 18-105 mm lens off een 18-55+55-200 lens. Nadeel van dat laatste lijkt mij dat je er 2 moet meenemen. Heb je dus wel echt bij eentje tot 55 betere kwaliteit foto’s? Kun je daar dus echt dingen mee die niet met zon groote lens kunnen?

 • Reply
  Lieneke
  27 maart, 2016 at 13:11

  aah super leuk! Wat leuk ook dat je hem gewoon gekocht hebt :) Ik wil er ook heel graag eentje, maar heb ook een Nikon en vind 240 euro zo duur bleh.. maar hij staat dus ook op mijn verlanglijstje. :)

 • Reply
  Lieneke
  27 maart, 2016 at 13:13

  Wat leuk!! Geniet er van :) Ik wil hem ook zo graag inderdaad. Maar ook via marktplaats wil het me niet zo goed lukken en heb ook een Nikon en vind 240 best wel duur :( Dus bij mij staat hij nog op mijn verlanglijstje! Wie weet krijg ik hem ook snel, leuke blog hierover!

 • Reply
  Marieke
  27 maart, 2016 at 13:42

  Als ik dit zo lees, heb ik weer iets nieuws om voor te sparen, hihi. En ik ben ook best wel benieuwd naar dat projectje van je! Gezegende Pasen!

  Liefs,
  Marieke

 • Reply
  Maaike
  27 maart, 2016 at 13:59

  Jaaa, ik ben ook fan! De eerste keer dat ik ‘m gebruikte vond ik het verschrikkelijk dat ik niet kon zoomen, maar naarmate ik ‘m vaker gebruikte (bij andere bloggers dus), werd ook ik verliefd op de scherpte-diepte. En dus kocht ik ‘m een paar weken geleden dan eindelijk – wel via Marktplaats, trouwens, dus hij was ook nog eens maar 50 euro. :) Ik ben benieuwd naar je projectje trouwens!

  • Reply
   Anniek
   28 maart, 2016 at 06:53

   Ah wauw, 50 euro, dat is echt helemaal niets voor zo’n lens! Dan heb jij misschien de AF versie in plaats van de AF-S? Dat niet kunnen zoomen is inderdaad nog wel even wennen, maar dat gaat gelukkig best snel :)

 • Reply
  Denise
  27 maart, 2016 at 15:58

  Deze lens staat op nummer 1 op mijn wishlist, haha!

 • Reply
  Iris
  27 maart, 2016 at 17:28

  Zelf heb ik een 18-55 mm, dus op zich komt het effect in de buurt, maar mijn volgende lens zal zeker een 50 mm worden.

 • Reply
  Klaske
  27 maart, 2016 at 18:28

  Dit lijkt me zo’n fijne lens. En hij staat ook al heel lang op m’n wishlist. Ik hou van die blurry achtergrond. Heel veel plezier met deze lens (maar dat komt vast goed)! Liefs

 • Reply
  Esmée
  27 maart, 2016 at 18:57

  Wat leuk dat je er zo enthousiast over bent! Aan de foto’s te zien doet ie het ook erg goed! Nog fijne Paasdagen!

 • Reply
  Mirne
  27 maart, 2016 at 19:21

  Jaaaaa, ik heb hem ook. Ik vind het superfijn. Ook voor eten is die ideaal. :)

 • Reply
  Babette | StudioBabsie
  27 maart, 2016 at 19:33

  Oh wat handig om dit te lezen! Zelf heb ik ook afgelopen zomer een spiegelreflexcamera gekocht, ook voor mijn blog, maar hier zat een standaard lens bij. Op blogs kwam ik inderdaad al een paar keer deze lens tegen, maar ik ben niet zo’n held met fotografie termen, dus dan vind ik het wel altijd heel fijn om dit soort artikeltjes te lezen, waarin het makkelijk uitgelegd wordt haha ;) Dankjewel, nu weet ik zeker dat ik ook voor deze lens wil sparen!

  • Reply
   Anniek
   28 maart, 2016 at 06:51

   Wat tof om te horen Babette, bedankt voor je leuke reactie! :)

 • Reply
  Rachel
  27 maart, 2016 at 20:05

  de 1.4 blijkt nog mooier te zijn, ik heb de 50 mm lens toen bij mediamarkt gekocht en ik gebruik hem amper..

 • Reply
  Linda
  27 maart, 2016 at 23:10

  Ik fotografeer dagelijks met mijn 50mm lens, ik ben dan alleen wel een stapje verder gegaan en ik heb een 1.4. Heel fijn ding ook!

  • Reply
   Anniek
   28 maart, 2016 at 06:50

   Oh ja, die lijkt me ook echt onwijs fijn! Ging me qua prijs alleen net iets te ver :)

 • Reply
  alexa
  28 maart, 2016 at 09:34

  hij is heel mooi en tof dat je hem hebt!

 • Reply
  Emma
  28 maart, 2016 at 12:20

  Aahh ik hou van de 50 mm lens! Sinds ik ‘m heb wil ik niet meer anders haha. Ik ben heel benieuwd naar je kunstprojectje trouwens! X

 • Reply
  Laura
  28 maart, 2016 at 18:14

  Zo tof dat je ‘m nu hebt en ik ben ook heel benieuwd naar het resultaat samen met Myrthe!! :))

 • Reply
  Eilish (artisticstateofmind)
  29 maart, 2016 at 15:33

  Die van Nikon is duurder, maar 239 is wel overdreven haha. Heb m gelukkig goedkoper gevonden!

 • Reply
  Elsbet | La Vie Pure
  29 maart, 2016 at 16:19

  Ik dacht dat hij veel duurder was! Na het lezen van jouw artikel begin ik er echt over na te denken om er ooit zelf een aan te schaffen!

 • Reply
  Irina
  30 maart, 2016 at 09:48

  Deze lens staat ook nog op mijn wishlist: hij maakt zulke mooie foto’s!

 • Reply
  Jolien
  30 maart, 2016 at 20:02

  Ik heb sinds kort ook een 50mm lens en zou nu al niet meer zonder kunnen ^^

 • Reply
  Lisa
  31 maart, 2016 at 15:58

  Wat een prachtig dingetje Anniek <3

 • Reply
  Ilse
  1 april, 2016 at 06:18

  Ik hoor zoveel over deze lens bij andere bloggers, misschien moet ik er mij ook maar eens een aanschaffen. Jammer dat hij zo duur is!

 • Reply
  Jasmijn
  4 april, 2016 at 08:11

  Ik heb een vraagje, ik ben aan het sparen voor een spiegelreflexcamera en ik vraag me af of ik lenzen nodig heb. Lenzen zijn namelijk heel duur… Ik zou mijn spiegelreflexcamera graag willen gebruiken voor mijn blog, maar ook voor YouTube. Denk je dat lenzen nodig zijn of is de standaardlens goed genoeg (ik zit te denken aan de Canon 1200D, maar de lenzen daarvoor zijn heel duur, heel erg buiten mijn budget). Heeft iemand tips?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.